ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні з'явився офіс військового омбудсмена

Маркіян Рой

|

Міністерство оборони України спільно з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців. Цей орган фактично передбачає створення посади військового омбудсмена. Про це повідомили у Міністерстві оборони України.

У відомстві повідомили, що нова інституція – це фактично військовий омбудсмен.

Управління безпосередньо підпорядковується міністру оборони та відповідає за розгляд звернень та скарг військовослужбовців, надання первинної правничої допомоги, проведення перевірок та розслідування порушень прав військовослужбовців та членів їхніх сімей.

«Реалізація цієї ініціативи передбачає комплексний підхід до захисту прав воїнів та членів їхніх сімей, включаючи реагування на конкретні скарги, аналіз конкретних ситуацій, виїзд на місця порушень, проведення перевірок та подальші заходи з відновлення прав», – заявив Міністр оборони України Рустем Умєров.

Основні порушення, які будуть перевірятися Центральним управлінням захисту прав військовослужбовців, включають:

  • забезпечення військовослужбовців
  • право на відпустку
  • недопущення зловживання правами командирів
  • ненадання/недостатнє надання медичної допомоги
  • соціальні гарантії
  • порушення гендерної рівності

Під час роботи над документом був врахований досвід країн, де інститут військового омбудсмена вже довів свою ефективність: Швеції, Норвегії, Австрії, Німеччини, Канади, Ірландії, Чеської Республіки та Бельгії. У Швеції інститут військового омбудсмена успішно функціонує понад 110 років.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *