ОСТАННІ НОВИНИ

Єврокомісія рекомендує відкрити переговори щодо вступу України в ЄС

Маркіян Рой

|

Європейська комісія рекомендувала державам ЄС розпочати переговори про вступ з Україною, але Київ повинен виконати частину ще не втілених реформ. Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на брифінгу в Брюсселі, повідомляє Європейська правда.

Фон дер Ляєн сказала, що Україна виконала понад 90% рекомендацій, висунутих ЄК разом із наданням Україні кандидатського статусу.

«На цій підставі ми рекомендували сьогодні, щоб Рада ЄС відкрила переговори (з Україною) про вступ. Ми також рекомендуємо, щоб Рада схвалила переговорну рамку, коли Україна виконає реформи, що тривають», – сказала вона.

Фон дер Ляєн додала, що щодо виконання Україною реформ ЄК надасть звіт у березні 2024 року.

Вона похвалила Україну за те, що та продовжує втілювати реформи попри повномасштабну війну.

«Головний прогрес був досягнутий у конституційній реформі, реформі у сфері правосуддя, у відборі до Вищої ради правосуддя, у антикорупційних процесах, боротьбі з відмиванням грошей, були важливі заходи для обмеження впливу олігархів на громадське життя, новий закон про медіа, прогрес щодо національних меншин. Реформи, що залишились, виконуються, і це добре», – сказала вона.

У звіті, оприлюдненому ЄК, сказано, що Комісія рекомендує, аби Рада ухвалила переговорну рамку, після того як Україна:

  • ухвалить запропонований урядом закон про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро України;
  • виключить із закону про запобігання корупції положення, які обмежують повноваження НАЗК щодо перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та обмеження повноважень НАЗК щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу, без шкоди правилам, що застосовуються до забезпечення національної безпеки під час війни;
  • прийме закон, який врегулює лобіювання за європейськими стандартами, як частину антиолігархічного плану дій;
  • прийме закон, що стосується решти рекомендацій Венеційської комісії від червня 2023 року та жовтня 2023 року, пов’язаних із Законом про національні меншини, а також врахує рекомендації Венеціанської комісії, пов’язані із законами про державну мову, медіа та освіту.

Україна має продовжувати боротьбу з корупцією шляхом подальших розслідувань та вироків щодо корупції.

Зазначимо, 8 листопада керівництво Єврокомісії збирається представити звіт, у якому оцінить виконання Україною семи умов, поставлених їй для відкриття перемовин щодо вступу до ЄС.

Західні ЗМІ пишуть, що на саміті 14-15 грудня лідери ЄС 14-15 мають прийняти рішення про початок офіційних переговорів про членство з Україною, втім висунуть додаткові умови, пов’язані з боротьбою з корупцією та правами нацменшин. Останній пункт просуває Угорщина.

Передісторія

Україна офіційно стала кандидатом у члени Євросоюзу у червні 2022 року. До початку переговорів про вступ Україна має виконати сім умов.

Станом на червень 2023-го, як казали у ЄС, було виконано вже дві умови, вони пов’язані зі судовою реформою та законом про медіа. У вересні Верховна Рада також ухвалила закон про нацменшини, який теж був однією з умов щодо початку переговорів про членство у Євросоюзі.

У середині жовтня віцепрезидентка Єврокомісії відзначила прогрес України у виконанні критеріїв щодо членства в ЄС.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що хоче, аби переговори щодо вступу України до Євросоюзу розпочались ще у 2023 році. Тому він закликав Верховну Раду ухвалити всі закони, необхідні для старту цього процесу.

В Офісі президента зараз кажуть, «фактичний початок» переговорів про вступ України до Європейського Союзу розпочнеться у першому півріччі 2024 року.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зі свого боку неодноразово наголошувала, що Україна стане членом ЄС, але про те, коли б приблизно це могло статись, жодних припущень не висловлювала. У липні вона сказала, що її вражають темпи просування України на шляху до Євросоюзу. За словами фон дер Ляєн, якщо оперативність введення реформ збережеться, то Україна швидко зможе стати частиною ЄС.

Водночас президент Європейської ради Шарль Мішель говорить, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *