ОСТАННІ НОВИНИ

Коли розпочнуться переговори про вступ України до ЄС

Андрій Котенський

|

Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив, що «фактичний початок» переговорів про вступ України до Європейського Союзу розпочнеться у першому півріччі 2024 року, коли в Раді ЄС головуватиме Бельгія. Про це він повідомив за підсумками зустрічі президента Володимира Зеленського з бельгійським прем’єром Александром Де Кроо, передає Європейська правда.

Заступник голови ОП зазначив, що саме під час головування Бельгії в Раді ЄС в першому півріччі наступного року «розпочнеться фактичний початок переговорів про членство України в ЄС».

«І тут головування Бельгії не обмежиться лише символізмом – наш партнер підтримуватиме Україну із самого «інституційного серця» ЄС», – додав він, маючи на увазі розташування в Брюсселі ключових євроінституцій.

Передісторія

Україна офіційно стала кандидатом у члени Євросоюзу у червні 2022 року. До початку переговорів про вступ Україна має виконати сім умов.

Станом на червень 2023-го, як казали у ЄС, було виконано вже дві умови, вони пов’язані зі судовою реформою та законом про медіа. Нещодавно Верховна Рада також ухвалила закон про нацменшини, який теж був однією з умов щодо початку переговорів про членство у Євросоюзі.

Днями західні ЗМІ писали, що в жовтні Єврокомісія таки рекомендуватиме розпочати переговори щодо вступу України в Європейський Союз, однак буде наполягати на прогресі у вирішенні проблем в деяких пріоритетних сферах, зокрема в боротьбі з корупцією.

Президент Володимир Зеленський хоче, аби переговори щодо вступу України до Євросоюзу розпочались ще у 2023 році. Тому він на початку вересня закликав Верховну Раду ухвалити всі закони, необхідні для старту цього процесу.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль говорить, що уряд розраховує провести переговори про вступ та підписати угоду про членство в ЄС протягом двох років, тобто до 2025 року. Про такі ж часові межі нещодавно заявила й віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зі свого боку неодноразово наголошувала, що Україна стане членом ЄС, але про те, коли б приблизно це могло статись, жодних припущень не висловлювала. У липні вона сказала, що її вражають темпи просування України на шляху до Євросоюзу. За словами фон дер Ляєн, якщо оперативність введення реформ збережеться, то Україна швидко зможе стати частиною ЄС.

Водночас президент Європейської ради Шарль Мішель говорить, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

6 жовтня 2023 року Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що переговори про вступ України до ЄС розпочнуться ще цього року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *