ОСТАННІ НОВИНИ

Сейм Польщі підтримав вступ України до НАТО

Наталя Дуляба

|

Нижня палата польського парламенту 16 червня ухвалила резолюцію, в якій підтримала європейські та євроатлантичні прагнення України. Про це пише Європейська правда з посиланням на Польське радіо.

За резолюцію із підтримкою членства України в НАТО проголосували 443 депутати, двоє проголосували проти і семеро утрималися.

Підтримку резолюції висловили всі фракції польського Сейму, зазначивши, що вступ України в НАТО зміцнить Альянс, що це відповідає інтересам Польщі. Проти виступила лише проросійська «Конфедерація», стверджуючи, що така позиція «може втягнути Польщу у світовий конфлікт».

У резолюції вказано, що Україна сьогодні захищає не лише свою державність, але й спільні цінності такі як демократія і порядок, засновані на міжнародному праві.

«Беручи до уваги жертви українського народу та його суверенне право обирати власний шлях розвитку, Сейм Республіки Польща повністю підтримує європейські та євроатлантичні прагнення України», – вказано в документі.

«Її (України, – ред.) війська стають все більш взаємосумісними з силами НАТО і набувають досвіду на полі бою. Тому з військової точки зору вступ України до НАТО буде корисним і для Альянсу», – йдеться в резолюції.

Зауважимо, що у травні сенат Польщі виступив за пришвидшений вступ України до НАТО за зразком Швеції і Фінляндії.

Також пришвидшену євроатлантичну інтеграцію України підтримали парламенти Латвії і Чехії.

Як повідомляв Львівський портал, раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг висловив переконання, що лідери Альянсу на липневому саміті у Вільнюсі матимуть консенсус щодо моделі руху України до НАТО. Водночас він висловив сподівання, що саме під час цього саміту пройде і перше засідання нового органу співпраці з Україною – Ради Україна – НАТО.

Передісторія

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За даними західних ЗМІ досі було відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Зі свого боку генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. На це президент Зеленський відповів: Україна розуміє, що її не візьмуть до НАТО, допоки йде війна. Але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Крім того, президент Зеленський заявив, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо там Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

10 червня у Міноборони висловили думку, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *