ОСТАННІ НОВИНИ

Після війни, – Столтенберг про вступ України до НАТО

Наталя Дуляба

|

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що найкращою гарантією безпеки для України могло б бути членство в Північноатлантичному альянсі. Але це є неможливо під час війни, оскільки немає консенсусу між країнами-членами. Про це він сказав 24 травня під час дискусії на полях щорічного Брюссельського форуму, пише Укрінформ.

«Повні гарантії безпеки могло б надати членство в НАТО, але це не може трапитися у розпал війни… Щодо членства України в НАТО є різні погляди серед союзників. Але єдиний шлях для прийняття рішень в НАТО – через консенсус. Зараз тривають консультації стосовно того, як ми можемо відповісти на амбіцію України щодо членства в НАТО. До Альянсу входять 31, а невдовзі вже 32 члени, і на цьому етапі я не можу сказати, яким буде остаточне рішення Вільнюського саміту з цього питання», – зауважив Єнс Столтенберг.

Він вкотре зауважив: всі країни Північноатлантичного альянсу погоджуються з тим, що Україна стане членом НАТО у майбутньому, а також згадав про політику «відчинених дверей».

«Ми всі погоджуємося, що двері НАТО є відкритими для нових членів. Питання, коли Україна зможе приєднатися, має вирішувати сама Україна і союзники НАТО. Москва не має ніякого права вето у цьому питанні. При цьому найбільш важлива та термінова справа зараз – забезпечити, щоб Україна перемогла як суверенна незалежна країна. Адже якщо Україна не переможе, тоді не існуватиме й питання щодо членства, яке було б можливим обговорювати», – відзначив керівник Альянсу.

Також Єнс Столтенберг додав, що важливо стримати подальшу російську агресію. Для цього Україні потрібно продовжити надавати військову допомогу, аби вона могла боронити себе, а самому НАТО – вжити «вжити більш глибокі заходи безпеки».

Як повідомляв Львівський портал, президент Володимир Зеленський неодноразово говорив, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку до НАТО, а не далі чути від її держав-членів про «відчинені двері». Він пропонував, аби Україна інтегрувалась до Альянсу за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

Також глава держави висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Наразі за даними західних ЗМІ відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Нещодавно Володимир Зеленський заявив: Україна розуміє, що її не візьмуть до НАТО, допоки йде війна. Але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *