ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський пропонує пришвидшити процес вступу України до НАТО

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський вважає за доцільне, аби держави-члени НАТО дали старт прискореній інтеграції України до Північноатлантичного альянсу за зразком Швеції й Фінляндії. Про це він сказав 11 січня під час брифінгу у Львові за підсумками саміту Люблінського трикутника, повідомляє Львівський портал.

«Готуємось до нових кроків, які будуть все більше поєднувати український оборонний досвід, нашу міцність, силу і силу всієї євроатлантичної спільноти. Було би максимально ефективним і таким, що відповідає реальності та нашому оборонному потенціалу, рішення держав-членів НАТО про започаткування механізму прискорення інтеграції України до Альянсу, так як це було у випадку Швеції та Фінляндії», – сказав глава держави.

Він зауважив, що Україна має повну підтримку Литви і Польщі у євроатлантичній інтеграції і розраховує на «відчутний прогрес» у цьому напрямку під час саміту НАТО, який відбудеться у липні у Вільнюсі.

Водночас Володимир Зеленський підкреслив, що Україні потрібні «кроки вперед» у напрямку НАТО, а не далі чути від держав-членів Альянсу про «відчинені двері».

«На сьогодні просто підтримки від колег у НАТО у вигляді риторики про відкриті двері для України є недостатньо. Недостатньо для мотивації нашої держави, наших воїнів, нам потрібні кроки вперед. Ми очікуємо у Вільнюсі на щось більше, ніж просто відкриті двері… Як це спрацює? Це змотивує всіх українців, як це було при отриманні статусу кандидата у члени ЄС. Це доведе, що нас не годують обіцянками, що нас справді бачать як рівних», – пояснив празидент України.

Президент Литви Гітанас Науседа зі свого боку додав, що на липневому саміті НАТО Україна має отримати безпекові гарантії та алгоритм дій щодо членства.

«Литва робить багато для того, щоб Україна могла скористатися політикою «відкритих дверей», проголошеною на бухарестському саміті НАТО 2008 року. Через 14 років ми ще не досягли великого прогресу щодо України. Саме тому ми сьогодні говорили про гарантії безпеки, які могли б бути надані Україні на наступному саміті НАТО (в липні у Вільнюсі, — ред.), щоб Україна почувалася безпечніше, щоб вона відчувала підтримку з боку НАТО, щоб ми могли говорити про політичну співпрацю між Україною та НАТО», — сказав Науседа.

Нагадаємо, торік 30 вересня президент Володимир Зеленський спільно з очільником Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем’єром Денисом Шмигалем підписали заявку України на пришвидшений вступ до НАТО.

Того ж дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вкотре підтвердив політику «відкритих дверей» Північноатлантичного альянсу, втім наголосив, що рішення про вступ України мають прийняти одноголосно всі 30 держав-членів.

Офіційно свою підтримку Україні вже висловили 9 країн-членів НАТО: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Румунія, Чорногорія й Північна Македонія. Перед цим неофіційно вступ України до НАТО підтримала Канада, дещо обережну позицію, але все одно схвальну, мали й США.

За останніми соціологічними дослідженнями, підтримка вступу України до НАТО сягнула рекордного показника – «за» висловились 83% українців.

На початку листопада 2022-го президент Володимир Зеленський заявив, що Україна почала працювати з членами НАТО щодо вступу до Альянсу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *