ОСТАННІ НОВИНИ

Сенат Чехії підтримав пришвидшення вступу України в НАТО

Андрій Котенський

|

Чеський сенат у середу схвалив резолюцію про підготовку до саміту Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі в липні, в якій, серед іншого, відзначив погіршення безпекової ситуації в Європі та підтримав вступ України до НАТО в найкоротші терміни, повідомляє Європейська правда.

Згідно з текстом резолюції, Сенат Чехії «виступає за якнайшвидше набуття Україною членства в НАТО», підтримує навчання й постачання зброї та іншого військового обладнання Україні в координації із союзниками.

«Ми підтримуємо підвищення рівня взаємосумісності України з НАТО в інтересах євроатлантичної інтеграції, а також підтримуємо поглиблення відносин НАТО з державами, що не є членами Альянсу, такими як Молдова», – зазначається в тексті.

Також чеські сенатори закликають уряд почати на саміті у Вільнюсі дискусію про чіткий шлях вступу України до НАТО та перспективи отримання нею гарантій безпеки.

«Ми закликаємо уряд Чеської Республіки поглибити інтеграцію України в структури і процеси НАТО до формального початку процесу її вступу до Північноатлантичного Альянсу, і ми закликаємо уряд домагатися більш інтенсивної підтримки України з боку країн НАТО», – йдеться в документі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував чеському Сенату за ухвалення резолюції.

«Імпульс для здійснення кроку до членства України на саміті у Вільнюсі продовжує нарощуватися, і ми дякуємо Мілошу Вистрчилу (спікеру Сенату Чехії – ред.) та чеським сенаторам за їхній крок», – написав він у Twitter.

Як відомо, Україна очікує від саміту НАТО у Вільнюсі в липні конкретних кроків щодо її членства у Альянсі. Київ готує два пакети для обговорення на саміті – політичний та практичний.

Як повідомляв Львівський портал, президент Володимир Зеленський неодноразово говорив, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку до НАТО, а не далі чути від її держав-членів про «відчинені двері». Він пропонував, аби Україна інтегрувалась до Альянсу за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

Також глава держави висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Наразі за даними західних ЗМІ відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Нещодавно Володимир Зеленський заявив: Україна розуміє, що її не візьмуть до НАТО, допоки йде війна. Але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни із терористичною Росією.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *