ОСТАННІ НОВИНИ

Ніхто не зрозуміє, якщо на саміті у Вільнюсі Україну не запросять до НАТО, – Зеленський

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський переконаний, що влітку на саміті НАТО у Вільнюсі Україна має отримати політичне запрошення на вступ до Північноатлантичного альянсу. Про це він сказав у своєму відеозверненні.

«Ані більшість українців, ані більшість європейців, ані більшість жителів усього простору НАТО не зрозуміють його лідерів, якщо на саміті у Вільнюсі не прозвучить заслужене політичне запрошення для України до Альянсу. Україна все зробила для того, щоб наша заявка була задоволена.

Складно навіть сказати, чий внесок у європейську та євроатлантичну безпеку більший, ніж наших воїнів… Українців і українок, які своїм життям захищають свободу. Дякую всім партнерам, які нас у цьому підтримують», – підкреслив глава держави.

Зазначимо, що 20 квітня із офіційним візитом до Києва вперше за час повномасштабної війни прибув генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він заявив, що на саміті у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня, країни-члени планують обговорити вступ України до НАТО та гарантії безпеки для неї.

Говорячи про зустріч із Єнсом Столтенбергом, Володимир Зеленський розповів, що під час перемовин йшлося про «захист України та міжнародного порядку, заснованого на правилах».

Нагадаємо, Володимира Зеленського запросили взяти участь у саміті НАТО у Вільнюсі 11-12 липня. Сам президент публічно не повідомляв, чи поїде на цей захід, однак попередньо відомо, що він планує поїхати у столицю Литви.

Про те, що саме на цьому саміті НАТО Україні потрібно оголосити чіткі кроки до членства, каже Естонія. Литва переконана, що Україну слід запросити до Північноатлантичного альянсу на цьому саміті.

Однак США, Угорщина та Німеччина, як відомо, наразі проти надання Україні «дорожньої карти» щодо вступу на саміті НАТО у Вільнюсі.

Передісторія

30 вересня 2022 року президент Володимир Зеленський спільно з очільником Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем’єром Денисом Шмигалем підписали заявку України на пришвидшений вступ до НАТО.

Того ж дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вкотре підтвердив політику «відкритих дверей» Північноатлантичного альянсу, втім наголосив, що рішення про вступ України мають прийняти одноголосно всі 30 держав-членів.

Офіційно свою підтримку Україні висловили щонайменше 9 країн-членів НАТО: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Румунія, Чорногорія й Північна Македонія. Також неофіційно вступ України до НАТО підтримала Канада, дещо обережну позицію, але все одно схвальну, мали й США.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку НАТО, а не далі чути від держав-членів Альянсу про «відчинені двері». Володимир Зеленський пропонує, аби Україна інтегрувалась до НАТО за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За останніми соціологічними дослідженнями, підтримка вступу України до НАТО сягнула рекорду – на початку 2023 року «за» висловились 86% українців.

Підтримка громадськості вступу України до НАТО безпрецедентно виросла з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *