ОСТАННІ НОВИНИ

Україна на саміті у Вільнюсі отримає алгоритм дій для вступу до НАТО, – Міноборони

Наталя Дуляба

|

Заступник міністра оборони Володимир Гаврилов вважає, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО. Таку заяву оприлюднило оборонне відомство 10 червня.

Володимир Гаврилов заявив, що на саміті у липні країни НАТО «вийдуть на певний порядок нашого вступу, який буде зафіксовано».

При цьому він вважає, що з ухваленням рішення щодо України «не буде великих проблем», незважаючи на консенсусний механізм ухвалення рішень і право вето країн-членів Північноатлантичного альянсу.

«Є всі ознаки того, що Україна отримає те, що хоче, в певному форматі… Вже зараз на саміті у Вільнюсі Україна чітко має розуміти, що після війни, скажімо, протягом року-двох після проведення певних процедурних речей ми будемо членами НАТО», – сказав Володимир Гаврилов.

Передісторія

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За даними західних ЗМІ досі було відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Зі свого боку генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. На це президент Зеленський відповів: Україна розуміє, що її не візьмуть до НАТО, допоки йде війна. Але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Крім того, президент Зеленський заявив, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо там Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *