ОСТАННІ НОВИНИ

Україна не стане членом НАТО, поки йде війна, але на цей час їй потрібні гарантії безпеки, – Зеленський

Наталя Дуляба

|

Мета України – вступити до НАТО. Однак допоки йде війна, країни-партнери не погодяться на її членство у Північноатлантичному альянсі. Тому до моменту повноцінної інтеграції в НАТО Україні потрібні гарантії безпеки. Про це сказав президент Володимир Зеленський під час пресконференції із президентом Фінляндії Саулі Нііністьо у Гельсінкі 3 травня.

«Ми чітко усвідомлюємо, що поки йде війна, ми не будемо в НАТО. Але ми би хотіли, що крім «відкритих дверей» партнери робили також якісь потужні кроки назустріч нам. Щоб ці кроки мотивували українське суспільство, щоб воно розуміло, що це не тільки «відкриті двері», що це не щось, що може бути в майбутньому. Ми би хотіли бачити політичну підтримку в цьому напрямку сьогодні. Ми хочемо, щоб було запрошення для України (на вступ до НАТО під липневого саміту у Вільнюсі, – ред.).

А поки йде війна, нам потрібні гарантії безпеки зараз, поки ми ще не є членом НАТО. Але в будь-якому випадку ціль України – повноцінне членство в Північноатлантичному альянсі», – наголосив глава держави.

Говорячи про гарантії безпеки для України, Володимир Зеленський згадав досвід Фінляндії, коли до моменту вступу до НАТО її безпеку гарантували ядерні держави.

Нагадаємо, саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня. Взяти участь у ньому президента Володимира Зеленського запросили ще в березні, нещодавно стало відомо, що він прийняв пропозицію відвідати захід.

Про те, що саме на цьому саміті НАТО Україні потрібно оголосити чіткі кроки до членства, каже Естонія. Литва переконана, що Україну слід запросити до Північноатлантичного альянсу на цьому саміті.

Польща, Чехія та Словаччина заявили, що на вільнюському саміті НАТО має окреслити чіткий шлях до членства України, а до цього бути готовим надати гарантії безпеки, які назавжди знімуть з України статус «сірої зони».

Однак США, Угорщина та Німеччина, як відомо, наразі проти надання Україні «дорожньої карти» щодо вступу на літньому саміті НАТО.

Передісторія

30 вересня 2022 року президент Володимир Зеленський спільно з очільником Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем’єром Денисом Шмигалем підписали заявку України на пришвидшений вступ до НАТО.

Того ж дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вкотре підтвердив політику «відкритих дверей» Північноатлантичного альянсу, втім наголосив, що рішення про вступ України мають прийняти одноголосно всі 30 держав-членів.

Офіційно свою підтримку Україні висловили щонайменше 9 країн-членів НАТО: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Румунія, Чорногорія й Північна Македонія. Також неофіційно вступ України до НАТО підтримала Канада, дещо обережну позицію, але все одно схвальну, мали й США.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку НАТО, а не далі чути від держав-членів Альянсу про «відчинені двері». Володимир Зеленський пропонує, аби Україна інтегрувалась до НАТО за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За останніми соціологічними дослідженнями, підтримка вступу України до НАТО сягнула рекорду – на початку 2023 року «за» висловились 86% українців.

Підтримка громадськості вступу України до НАТО безпрецедентно виросла з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *