ОСТАННІ НОВИНИ

Територію вілли Бачевських знову не дозволили забудувати житлом

Наталя Дуляба

|

Виконавчий комітет Львівської міської ради відмовив ТзОВ «Марконі» у наданні містобудівних умов та обмежень на будівництво житлової багатоповерхівки на вул. Вітовського, 35-А. Про це повідомляє Львівський портал.

Йдеться про будівництво житлового багатоквартирного будинку відразу біля вілли Бачевських, пам’ятки архітектури, яку самовільно перефарбовували і ремонтували, а потім незаконно встановили скляну добудову.

ТзОВ «Марконі» хоче звести тут житло ще з 2018 року, однак мерія відмовляла підприємству у видачі містобудівної документації, адже будівлі практично повністю закрили б вид на віллу. Проти виступали активісти й пам’яткооохоронці.

На засіданні 14 березня виконавчий комітет знову відмовив фірмі у затвердженні містобудівних умови та обмежень. Причиною цьому стала невідповідність проєкту містобудівній документації, а також відсутність затверджених охоронних меж вілли Бачевських.

«На цьому місці розташована історична будівля, тому позиція громади чітка: забудовувати її територію є повним безглуздям», – сказав під час засідання перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Марконі» існує у Львові з 1994 року і займається будівництвом. Засновником компанії є громадянин Польщі Плішка Здзіслав Пйотр, а керівником – Анатолій Паламарчук.

Передісторія

Віллу Бачевських у Львові звели у 1924 році за проєктом архітектора Вітольда Якімовського. У міжвоєнний час у цьому будинку жив власник лікеро-горілчаної фабрики Стефан Бачевський. За Польщі тут також знаходився почесний консулят Австрії, в часи СРСР – дитячий садок.

Так виглядала вілла до скандалів із перебудовою

Зараз вілла є пам’яткою архітектури місцевого значення та розташована в історичному ареалі Львова. У 2017 році її продали.

Власником вілли є приватне підприємство «Кас Консалтинг», яке належить львів’янці Юлії Вакуленко.

Невдовзі після продажу новий власник вілли Бачевських почав тут самовільні роботи, демонтувавши автентичні вікна й двері, а також перефарбував пам’ятку архітектури у сірий колір будь-яких дозволів. Через це львівські пам’яткоохоронці почали бити на сполох, а в мерії неодноразово заявляли, що будівлі потрібно повернути історичний вигляд.

Восени 2018 року підприємство «Кас Консалтинг» оголосило про намір забудувати територію вілли житловими будинками, однак не змогло отримати необхідну для цього містобудівну документацію.

Проєкт забудови житлом території вілли, 2018 рік

Згодом власник вирішив переробити віллу Бачевських під ресторан і добудувати над входом скляну конструкцію. І менш ніж через два тижні після такої заяви на пам’ятці з’явилась добудова, яку влаштували незаконно.

За цю самовільну скляну добудову ПП «Кас Консалтинг» наклали штраф розміром 170 тисяч грн, який фірма оскаржувала у суді, намагаючись довести, що вілла Бачевських не є пам’яткою архітектури.

Зрештою на початку 2020 року самовільну добудову таки демонтували на вимогу суду, а у віллі оселився новий орендар – Приватбанк. У будівлі мали провести реставрацію, повернувши їй автентичний вид.

Як тепер кажуть у Львівській міськраді, у пам’ятці відновили оригінальні двері із завісами, а фасад і вікна знову мають автентичний колір.

Так виглядає вілла Бачевських після реставрації

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *