ОСТАННІ НОВИНИ

На віллі Бачевських незаконно добудували скляну терасу?

Наталя Дуляба

|

На віллі Бачевських, що на вул. Вітовсього, 35а, вже облаштували скляну надбудову, незважаючи на те, що власник будинку, приватне підприємство «Кас Консалтинг», за попередніми даними, не отримав на це відповідного дозволу. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Про наміри облаштувати над входом у віллу скляну надбудову та відкрити у ній ресторан, представники «Кас Консалтингу» оголосили 19 листопада під час презентації проекту реконструкції. Втім станом на сьогодні, 30 листопада, скляна тераса вже є встановлена на будівлі.

Зазначимо, віллу Бачевських, яка є пам’яткою архітектури, приватне підприємство «Кас Консалтинг» купило у 2016 році. Відтоді воно й розпочало реконструкцію, не маючи на це жодних дозволів. Цього року власники самовільно перефарбували віллу у сірий колір і замінили у ній вікна на пластикові.

Про те, що роботи у пам’ятці відбуваються незаконно, говорила й начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. За її словами, тепер «Кас Консалтинг» хоче «заднім числом» їх узаконити.

Під час презентації проекту реконструкції вілли представник «Кас Консалтингу» Орест Вишневський визнав, що роботи проводили без необхідних дозвільних документів і додав, що припиняти їх не будуть. Лише зараз власники звертатимуться за необхідними дозволами.

«Єдиний орган, який видає такі дозволи, – це інспекція Держархбудконтролю. Ще десь півроку тому ми до них написали звернення з проханням здійснити перевірку, чи має власник дозвільну документацію про проведення таких робіт на віллі. Відповіді ми так і не отримали, тому тепер звернулися також у поліцію», – розповіла Львівському порталу Лілія Онищенко.

У Держархбудінспекції Львівщини Львівському порталу повідомили, що інформацію про видачу будь-яких дозвільних документів у телефонному режимі вони не надають. Натомість порадили написати відповідний запит або шукати необхідну інформацію у реєстрі Держархбудінспекції України. Жодних даних про видачу дозволу на будь-які роботи на віллі Бачевських Львівський портал у цьому онлайн-реєстрі так і не знайшов.

Нагадаємо, після того, як віллу Бачевських самовільно перефарбували у темно-сірий колір, адмінкомісія при виконкомі Львівської міськради оштрафувала ПП «Кас Консалтинг» на 170 тис. грн, проте пізніше штраф зменшили до 17 тис. грн. Після сплати штрафу компанію також зобов’язали повернути пам’ятці архітектури первісний вигляд, однак цього дотепер так і не зробили.

За інформацією аналітичної системи  YouControl, ПП «Кас Консалтинг» зареєстроване на вул. Китайській у Львові. Фірма займається управлінням власними та орендованими приміщеннями. Її директором є Сергій Кондратюк, а власницею – Юлія Вакуленко.

Як повідомляв Львівський портал, у вересні цього року поруч із віллою захотіли збудувати житло. За відповідним дозволом до мерії звернулось ТзОВ «Марконі», директором якого є Анатолій Паламарчук, а власником – громадянин Польщі Плішка Здзіслав Пйотр. За інформацією видання «Форпост», орендарем ділянки є депутат міськради Львова від ВО «Свобода» Андрій Рікота. Втім виконком міської ради не затвердив містобудівні умови та обмеження для цього будівництва.

Додамо, що віллу Бачевських збудували у 1924 році, вона є пам’яткою архітектури місцевого значення. Автором проекту є архітектор Вітольд Якімовський. У 1930-х роках у ній проживав власник лікеро-горілчаної фабрики Стефан Бачевський. Пізніше у цьому будинку знаходився почесний консулят Австрії, а в часи СРСР – дитячий садок. З 1990-х та до 2014 року в цьому приміщенні діяв ПАТ «Брокбізнесбанк». А з 2017 року у віллі ведуться будівельні роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *