ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині зріс рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції

|

За перший квартал 2014 року на території Львівської області рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зріс в 1,2 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року (1378 випадків з інтенсивним показником 54,63 проти 1083 випадків з інтенсивним показником 42,56). Про це Львівському порталу повідомили у Головному управлінні Держсанепідслужби у Львівській області.

У сумі ГКІ гастроентероколіти встановленої етіології складають 53,0%, гастроентероколіти невстановленої етіології – 46,7%, шигельози –  0,3%.  Питома вага захворілих на гострі кишкові інфекції дітей до 17 років становить 79,6% (1097 випадків з інтенсивним показником 226,89 проти 864 випадків з інтенсивним показником 176,48) – ріст захворюваності в 1,2 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2013 минулого року. Зареєстровано високі показники захворюваності на ротавірусну інфекцію – 225 випадків проти 40 випадків за аналогічний період минулого року. Найвища ураженість спостерігається у віковій групі 1-4 роки – 72%.

У літню пору року, коли в теплі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов`язані із уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м`ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.

Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.

Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме – продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

– не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання;

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

– не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

– не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;

– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);

– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

– перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов`язково мити руки після відвідування туалетів;

– при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;

– для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;

– вести боротьбу з мухами.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров`я!

Неконтрольоване і неправильне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора.

При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.

Фото: ФБ 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *