ОСТАННІ НОВИНИ

Ремонтувати палац Бесядецьких у центрі Львова зголосився лише один підрядник

Андрій Котенський

|

У п’ятницю, 5 квітня, відбувся тендер на капітальний ремонт і реставрацію палацу Бесядецьких на площі Галицькій, 10 у Львові, що належить Львівському національному університету імені Івана Франка. У торгах взяв участь лише один учасник – ТзОВ «Гарнобуд». Оскільки вони відбувались за спрощеними вимогами, то університет може підписати договір із цим єдиним учасником, повідомляє Zaxid.net.

ТзОВ «Гарнобуд» запропонувало виконати роботи за 4,975 млн грн. Початкова вартість робіт на тендері становила 5,786 млн грн. ТзОВ «Гарнобуд» зареєстроване у Львові чотири роки тому, його власницею є Наталія Гурська-Кучма. Підприємство займається будівництвом житлових і нежитлових будівель.

Якщо Львівський університет і учасник тендеру укладуть договір, то роботи мають бути виконані до кінця 2024 року.

Упродовж 2022-2023 років ТзОВ «Гарнобуд» спеціалізувалося на ремонті та будівництві найпростіших укриттів, зокрема, в закладах освіти: в садочках у Солонці біля Львова, гімназіях в Шепетивці на Хмельниччині, у Львівському університеті. Також компанія робила ремонт в корпусах ЛНУ та на базі літніх видів спорту Міноборони у Львові.

Додамо, що у 2020 році ТзОВ «Гарнобуд» перемогло у тендері на виконання протиаварійних робіт у частині палацу Бесядецьких. За 2020-2023 роки підприємство отримало вісім замовлень від ЛНУ на загальну суму приблизно в 17 млн грн. Зокрема, фірма займалась реставрацією будинку на Валовій, 18 (Соборній, 3а), що є пам’яткою архітектури національного значення.

Фінансуватись реконструкція палацу Бесядецьких у Львові, як зазначено в тендерній документації, буде за кошти державного бюджету. Хоча торік університет повідомляв, що знайшов інвестора, який готовий вкластися у ремонт. Тоді ішлося про необхідність вкласти близько 100 млн грн у порятунок єдиного палацу садибного типу у Львові, що перебуває у занедбаному та аварійному стані.

Львівський університет є балансоутримувачем палацу із 2002 року. За цей час в палаці лише укріпили фундамент, а три роки тому розібрали аварійний східний флігель. У 2017 році в університеті заговорили про наміри реконструювати палац за проектом, який розробив Інститут «Укрзахідреставрація». Проект передбачав надбудову третього поверху та відхід від автентичного вигляду, тому місто його не погодило, адже це суперечить законодавству. Із 2018 року університет шукав фінансування для реставрації палацу.

Довідка. Палац Бєсядецьких, пам’ятка архітектури національного значення, розташований на площі Галицькій, 10. Він є єдиним палацом XVIII століття садибного типу у Львові.

Дата будівництва палацу дотепер невідома. Науковці припускають, що його могли звести у 1740-х роках. Колись у палаці жили різні заможні львів’яни, за радянських часів він був науковою бібліотекою, а в часи незалежності – оселею для безхатьків і громадською вбиральнею. Останню реконструкцію палацу проводили ще у 1934 році.

Із 2002 року палац Бєсядецьких належить ЛНУ ім. Івана Франка.

Тривалий час пам’ятка є у занедбаному стані. Вона огороджена муром, а при вході на брамі потрібно вводити спеціальний код, який знають лише мешканці хостелу, дорога до якого пролягає територією палацу. Відразу біля входу до палацу Бєсядецьких зараз торгують квітами.

Про реконструкцію палацу Бесядецьких говорили ще у 2017 році, коли Інститут «Укрзахідреставрація» розробив проєкт, який передбачав відхід від автентичного вигляду будівлі і надбудову третього поверху. Вартість всіх робіт тоді становила 22-25 млн грн.

Втілити в життя цей проєкт не вдалось, оскільки оновлені Державні будівельні норми вже не дозволяють відхід від автентичного вигляду пам’ятки. Детальніше про ситуацію довкола палацу Бесядецьких читайте тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *