ОСТАННІ НОВИНИ

Справу про реєстрацію волонтерського авто на посадовця-прикордонника хочуть «поховати»?

Наталя ДУЛЯБА

|

ДБР уже півтора року розслідує справу про реєстрацію волонтерського авто на родича посадовця прикордонної служби «Смільниця» і не хоче визнавати потерпілим львівського волонтера Святослава Літинського. І поки слідство тягнеться, сам активіст вже отримував декілька пропозицій щодо «вирішення питання». Про це повідомляє Львівський портал.

Йдеться про розслідування обставин реєстрації автомобіля Kia Sorento, який придбав Святослав Літинський за кошти, зібрані небайдужими громадянами. Авто купували невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії для прикордонників у Смільниці, адже ті, що були у них, віддали на потреби ЗСУ.

24 березня 2022 року машину офіційно передали прикордонному загону (із відповідним актом, підписом та печаткою). Однак незабаром стало відомо, що авто зареєстрували на приватну особу – вітчима начальника відділу прикордонної служби «Смільниця» Сергія Шестопала.

Обурений волонтер звернувся з цього приводу до правоохоронців, бо, як він наголошував, автомобіль призначався для державних, а не приватних потреб. Теруправління ДБР у Львові відкрило кримінальне провадження за ч.2 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Розслідування триває майже півтора року і от 8 січня 2024-го слідчий ДБР Денис Третяк відмовляється визнати Святослава Літинського потерпілим у цій справі. Таке своє рішення, як вказано у матеріалах справи, він аргументує «відсутністю підстав».

Святослав Літинський вирішив оскаржити цю постанову слідчого, і зрештою суд став на бік волонтера.

«Слідчий суддя погоджується з доводами заявника, що відмова у визнанні його потерпілим слідчим належним чином не мотивована. Зокрема, слідчий в постанові, яка оскаржується, обмежився лише констатацією, що підстави для визнання потерпілою стороною відсутні, не зазначив, які слідчі та інші процесуальні дії вчинені з метою перевірки факту спричинення такої шкоди цим кримінальним правопорушенням, та чи встановлював він факт заподіяння такої шкоди.

Таким чином постанова [слідчого ДБР] не відповідає вимогам ст. 110 КПК України, оскільки не містить належних мотивів прийнятого рішення, не відповідає вимогам процесуального закону, тому підлягає скасуванню», – вказано в ухвалі Личаківського райсуду Львова, яка є у розпорядженні Львівського порталу.

Суд не лише скасував постанову слідчого Дениса Третяка, який, до речі, на судове засідання не з’явився, а й зобов’язав правоохоронця повторно розглянути клопотання про визнання Святослава Літинського потерпілою стороною у кримінальному провадженні. Оскарженню ця ухвала не підлягає.

Тим часом сам Святослав Літинський вважає, що слідство умисно бездіє, аби справа так і залишилась нерозкритою.

«ДБР вже другий рік розслідує справу і нічого не робить. Навіть не хотіло мене визнати потерпілим. Як думаєте, слідчий Денис Третяк зливає справу за вказівкою зверху чи він, простимульований потенційним підозрюваним, сам вирішив заробити?», – риторично написав волонтер у своїх соцмережах.

У коментарі Львівському порталу він розповів, що вже отримував декілька пропозицій, аби «вирішити» скандальну справу. Серед них була й пропозиція 30 тисяч доларів хабара.

«Я отримував дуже завуальовану пропозицію у 30 тисяч доларів за відкликання своєї заяви [за якою ДБР відкрило кримінальну справу]. Її озвучували моєму знайомому, але він, знаючи мою позицію, відмовився відразу.

Також була пропозиція через дуже шанованих мною людей зустрітися й обговорити ситуацію. На зустріч я погодився, але лише за присутності тих справді шанованих мною людей. Та саме тому вона й не відбулась, бо ці особи хотіли зустрітися віч-на-віч. Потім ще була пропозиція просто не виходити публічно з цією всією інформацією, а вони її успішно поховають. Звісно, я теж одразу відмовився», – розповів Святослав Літинський.

Додамо, що начальник відділу прикордонної служби «Смільниця» Сергій Шестопал раніше підтверджував журналістам NGL, що справді зареєстрував на свого вітчима отриманий від волонтерів Kia Sorento.

Посадовець пояснював, що це був обмін автомобілів. Мовляв, він обміняв придбаний за його гроші Land Rover на Kia Sorento. «Я передав Land Rover на польській реєстрації їхній організації у березні», – сказав Сергій Шестопал.

Святослав Літинський зі свого боку стверджує, що особисто не отримував Land Rover, але знає, що Шестопал передавав його для військових.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *