ОСТАННІ НОВИНИ

Апеляційний суд ухвалив рішення у справі банкрутства відомого забудовника з Івано-Франківська

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

У четвер, 4 травня, Західний апеляційний господарський суд у Львові не задоволив скаргу колишнього засновника і директора успішної будівельної компанії «Вертикаль» та «Першого віконного заводу» Олега Лєпєніна. Він називає себе неплатоспроможним, щоб повертати майже 40 млн грн кредиту компанії ТОВ «Фінансова компанія «Леверідж» від фірм боржників, де він виступав поручителем. Західний апеляційний господарський суд залишив чинною ухвалу попередньої інстанції.

Під час судового засідання адвокат компанії ТОВ «Фінансова компанія «Леверідж» Юрій Стефанович акцентував увагу на коштах, які були не задекларовані боржником.

«Обґрунтування боржника про перерахунок 1 млн 450 тисяч гривень в бюджет громади селу Черніїв, що буцімто належали його рідному брату, є недоведеним. Боржник стверджує, що ці гроші були перераховані за дорученням довірителя, але платником цієї фінансової операції є сам боржник, і жодних документів про те, що це кошти брата ним не було надано, лише письмові пояснення. Навіть якщо таке доручення існувало, то воно не відображається в офіційних документах, де зазначено, що платником є сам боржник, а не інша особа. Тому це вважається рухом незадекларованих коштів. Їх потрібно було декларувати», – наголосив Стефанович.

Окрім того він повідомив, що боржник не задекларував 100 тисяч доларів та 909 тисяч гривень фінансової допомоги від інших осіб. Водночас апеляційна скарга зводиться лише до суми 500 доларів та 1500 грн, що є ухиленням від добросовісного декларування наявних коштів боржником.

«Боржник не задекларував майна своїх близьких родичів. Незважаючи на те, що інформація про нерухомість є у відкритому доступі електронних реєстрів, він цього не зробив… За останні три роки здійснив 16 поїздок за кордон. Серед пунктів призначення – курортні Туреччина, Єгипет, а не лише країна проживання його брата – Німеччина. Що також є недобросовісним та є черговою підставою для закриття провадження про його неплатоспроможність», – переконаний захист сторони кредитора.

Водночас сторона захисту повідомила, що декларації Лєпєніна були подані з фактичного фінансового стану.

«Відсутність доказів витрат не можна ототожнювати із поданням недостовірної інформації. Недостовірної інформації в матеріалах справи немає. Боржник подав інформацію, виходячи із фактичних обставин. Відсутність доказів несення витрат не означає, що він повинен відображати в декларації інформацію, що у нього є наявні (братові, – ред.) готівкові кошти, і ці кошти можна використовувати в процесі банкрутства при неплатоспроможності. Інформація про згадані кошти не відповідає дійсності, бо цих коштів у нього немає. Саме тому він їх і не декларував як витрати. Зокрема, боржник не брав розписки від рідного брата про передачу його коштів сільській раді (майже 1.5 млн грн, – ред.). Але ми не можемо говорити, що якщо немає розписки, що ці кошти належать боржнику. Економічної доцільності й можливості вносити ці кошти від себе боржник не мав. Водночас кошти брата підтверджує договір доручення. І за презумпцією правочину не можна стверджувати, що це гроші боржника, а не його брата», – зазначив адвокат боржника Юрій Петраш.

На уточнююче питання суді, чи у матеріалах справи є документально засвідчений договір доручення від брата, сторона захисту боржника відповіла, що немає.

Після цього адвокат Юрій Петраш нагадав, що боржник вказав залишок коштів на розрахунковому рахунку банку на останній день календарного року, а рух коштів протягом року не декларується.

«Боржник також не заперечує своїх 16 виїздів за кордон. Проте письмові пояснення підтверджують, що більшість з них здійснювалися до Німеччини, де проживає його рідний брат. Усі інші поїздки були задекларовані у витратах боржника», – додав захисник Олега Лєпєніна.

Тим часом арбітражної керуюча Юлія Карауш заявила, що скарга бізнесмена Олега Лєпєніна про його неплатоспроможність є недоведеною.

«Хочу знову акцентувати увагу суду на тому, що заборгованість боржника розміром близько 40 мільйонів гривень виникла ще у 2009 році. Усі матеріали справи підтверджують, що це було заздалегідь спланованою процедурою банкрутства. Саме тому за формальними документами та підставами, які спершу надавалися боржником, сформували фіктивну неплатоспроможність і він безпідставно доводить свою соціальну реабілітацію. Але докази в матеріалах справи про коштовні автомобілі родини, численні кошти, що проходили через рахунки боржника, незадекларовані витрати… свідчить про те, що він є заможною людиною», – наголосила Юлія Карауш.

У ході судових дебатів скаржник в особі адвоката Юрія Петраша наголосив на доцільності «скасувати ухвалу суду першої інстанції про закриття провадження у справі (про банкрутство, – ред.) і передати матеріали для провадження та розгляду справи до суду першої інстанції».

Водночас позиція представника кредитора та арбітражної керуючої збігалися. Вони просили суд «залишити апеляційну скаргу без задоволення».

«Попереднім судом прийнято правомірну ухвалу, адже було використано право судового контролю і прийняте рішення є абсолютно правильним. Прошу ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області про закриття провадження (банкрутства, – ред.), залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення», – заявила арбітражна керуюча Юлія Карауш.

Для прийняття рішення судді виходили до нарадчої кімнати. У підсумку Західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів Гриців В.М. Малех І.Б. та Зварич О.В. таки відхилив апеляцію відомого забудовника.

«Іменем України Західний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну заяву на ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 2 листопада 2022 року у справі про неплатоспроможність фізичної особи Олега Лєпєніна та постановив: Ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 2 листопада 2022 року у справі справу № 909/496/21 про неплатоспроможність фізичної особи Олега Лєпєніна залишити без змін. Апеляційну скаргу Олега Лєпєніна залишити без задоволення. Постанова набирає законної сили із дня прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку», – зазначила головуюча суддя Віра Гриців.

Як відомо, колишній засновник і директор успішної будівельної компанії «Вертикаль» та «Першого віконного заводу» Олег Лєпєнін ще може подати касацію. Для цього відведено 30-денний термін.

Раніше Львівський портал повідомляв, що рішення про банкрутство відомого в Івано-Франківську забудовника оголосять у Львові.

Також відомо, що франківський забудовник-банкрут відсудив житло та можливість виїзду за кордон.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *