ОСТАННІ НОВИНИ

МОН змінило правила вступу на аспірантуру в 2024 році. Це пов’язано з мобілізацією

Маркіян Рой

|

Міністерство освіти і науки ухвалило рішення змінити правила вступу на аспірантуру. Це має допомогти у боротьбі з ухилянтами від мобілізації. Про це повідомив голова відомства Оксен Лісовий.

«Не є таємницею, що в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Жага до знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024», – зазначив Лісовий.

Міністр повідомив, що єдиний вступний іспит (ЄВІ) залишається, а прохідний бал в частині тесту загальної навчальної компетентності (ТЗНК) – 160 балів.

«І ця частина є обовʼязковою для допуску до вступних випробувань закладу чи установи. Іноземна мова складається і є обовʼязковою для вступу до магістратури, але не є обовʼязковою для допуску до вступу до аспірантури. Однак зріз знань та загальний рівень побачимо та проаналізуємо», – написав він.

Лісовий повідомив, що вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку від мобілізації.

Однак було ухвалено рішення збільшити кількість державних місць на аспірантуру з 3200 до 7000. За словами Лісового, це зроблено для того, щоб «не відрізати можливість вступу для справжніх, мотивованих і здібних».

Міністр також розповів, що до повномасштабного вторгнення на аспірантуру вступало 7−8 тисяч осіб – як на бюджет, так і на контракт. Однак цього року для написання ЄВІ зареєструвалися 246 189 осіб. Із них – 91 561, або 79% вступників – це чоловіки.

«Зараз такі цифри виглядають радше як аномалія. Аномалія, що шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів у тіні), а найголовніше – національній безпеці. Те, що система освіти стала такою «дірою» для ухилення, свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми приступили до її комплексної трансформації. Тому що якість освіти і цінності, які живляться в цій системі, мають значення», – зазначив він.

Глава Міносвіти також закликав повідомляти правоохоронні органи про всі випадки фіктивного навчання.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *