ОСТАННІ НОВИНИ

Вакцинація врятує від локдауну? Чим небезпечний Дельта-штам

Ольга ДЕНИСЯКА

|

Небезпечний штам коронавірусу «Дельта», що більш відомий як «індійський», активно поширюється у світі і вже увірвався в Україну. На Львівщині зафіксували перші 24 випадки інфікування новим різновидом Covid і це лише офіційні дані.

Нещодавно в області помер перший пацієнт з дельта-штамом, а у Львівській ОДА вже заявляють про початок нової хвилі Covid, що буде важчою за попередні. Тож, Львівський портал знайшов відповіді на питання: звідки з’явився штам «Дельта», наскільки він небезпечний, які його симптоми, чим вирізняється перебіг захворювання, яка ефективність вакцин проти нього та зрештою коли очікувати на новий локдаун?

Звідки взявся штам «Дельта» та чому він небезпечний?

У 2019 році у світі виявили «уханський» штам коронавірусу, згодом він почав мутувати і таким чином з’явилися нові його штами. «Альфа» – це британський варіант вірусу, «бета» – південно-африканський, «гамма» – бразильський і «дельта» – індійський.

«Дельта» –  це штам коронавірусу, який вперше виявили в Індії в жовтні 2020 року, він також мутував і в березні 2021 року з’явився новий штам «Дельта плюс». За декілька місяців цей штам коронавірусу встиг поширитися у понад 100 країнах світу.

За даними Національної академії наук України, штам «Дельта» у 1,6 рази заразніший, у 2,26 рази частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 рази частіше – до реанімації.

Експертка департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з пульмонології Надія Рудницька пояснює, що штам «Дельта» є набагато заразніший, ніж вихідний штам, виявлений в Ухані, тож підхопити його можна лише за 10 секунд спілкування з хворим.

«Відбулися зміни в шипах коронавірусу, тобто в спайк-білку, який використовується для проникнення в клітини. Тепер вірус може швидше прикріплятися до клітин організму, тобто він більш заразний для людини і саме тому ми так боїмось штаму «Дельта», – зазначає Надія Рудницька.

В Україні вперше виявили штам «Дельта» наприкінці червня. Його підтвердили одразу у двох людей – 66-річної жінки та 16-річної дитини. Вони повернулись із Росії, де лютує цей штам, та захворіли вже в Україні. За місяць в Києві помер перший пацієнт, в якого підтвердили різновид коронавірусу «Дельта». Тоді ж перших хворих виявили і на Львівщині.

Станом на кінець серпня новий різновид covid підтвердили у 148 країнах. В Україні цей штам виявили у понад 500 людей. Зокрема, у Львівській області дельта-штам зафіксували в 24 людей і один пацієнт помер від його ускладнень.

В РНБО прогнозували, що штам «Дельта» може прийти в Україну з таких країн:  Росія, Румунія, Польща, Словаччина, Індія, Велика Британія та Португалія, де зараз спостерігається велика активність цього різновиду корнавірусу.

Відтак, аби запобігти поширенню коронавірусу штаму «Дельта» МОЗ Укрїани встановило нові правила перетину кордону. Тепер усі подорожуючі, що в’їжджають чи повертаються в Україну зобов’язані відправитись на самоізоляцію чи обсервацію. Ця вимога не стосується лише тих, хто пройшов вакцинацію, або отримає негативний ПЛР-тест на коронавірус. Детальніше про нові правила читайте тут.

Які симптоми і перебіг захворювання?

Симптоми штаму «Дельта» дещо відрізняються від симптомів інших штамів. Серед основних:

  • головний біль,
  • біль в горлі,
  • нежить,
  • лихоманка.

Експертка департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з пульмонології Надія Рудницька пояснює, що наразі змінилися клінічні прояви захворювання. Раніше у пацієнтів відзначали гострий початок захворювання, а зараз вірус маскується під ГРВІ, тобто з’являється чхання, нежить, біль в горлі та головний біль. І лише за декілька днів з’являється висока температура.

Окрім того, вона наголошує, що цим штамом частіше хворіє молодь до 30-35 років, а також підлітки та діти від 2 років.

Медики також відзначають, що індійський штам вражає не тільки органи дихання, а й шлунково-кишковий тракт.

«Раніше ми вважали, що вірус передається лише повітряно-крапельним шляхом,  а зараз є новий шлях передачі – через шлунково-кишковий тракт. Відтак більшість пацієнтів, які хворіють на «дельта-короанвірус» мають кишкові розлади у вигляд нудоти, зниження або втрати апетиту та болі в кишечнику», – пояснює Надія Рудницька.

Відтак через те, що цей штам має новий шлях передачі – через шлунково-кишковий тракт, аби вберегтись від хвороби, медики радять носити не лише маски, а й рукавички.

Яка ситуація на Львівщині?

Станом на початок вересня на Львівщині вже було підтверджено 24 випадки інфікування штамом коронавірусу «Дельта». В кінці серпня в області помер перший пацієнт, в якого виявили Дельта-штам. Чоловікові було всього 36 років. Він не виїжджав за межі Львівської області. До лікарі потрапив у важкому стані, відразу до реанімації. Відомо також, що померлий пацієнт не був вакцинований проти коронавірусу та хворів на цукровий діабет.

Керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Тімко-Іванченко розповіла Львівському порталу, що в чоловіка, який помер, дуже швидко розвинулась пневмонія, він перебував на апараті штучної вентиляції легень, але його не вдалось врятувати.

«В чоловіка, який помер, був важкий перебіг хвороби з високою температурою, в нього швидко розвинулась пневмонія. Поступив у лікарню в важкому стані, відразу у відділення реанімації та інтенсивної терапії. Перебував на апараті ШВЛ. За його життя медики боролися 8 днів. Пацієнт мав супутню патологію – цукровий діабет, тобто був у групі ризику і потребував вакцинації. Нажаль, врятувати не вдалося», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Епідеміологиня зауважила, що перебіг захворювання у інфікованих «Дельтою» був різним. Пневмонію підтвердили у ще чотирьох інфікованих «Дельтою» пацієнтів, а решта – перехворіла легко, вони мали лише грипоподібні симптоми. Всі хворі, які були госпіталізовані, та ті, хто лікувався амбулаторно, одужали без наслідків.

Раніше тести на наявність штаму «Дельта» брали в людей, що прибували певних країн, або в хворих, які мали раптовий важкий перебіг захворювання, а також в контактних з інфікованими цим штамом. На Львівщині є тест-система, яка здатна виявляти штам коронавірусу «Дельта». Але для того, щоб діагноз повністю підтвердити, або спростувати зразки необхідно відправляти на верифікацію в Центр громадського здоров’я в Києві.

Зараз же, за словами Наталія Тімко-Іванченко, в області продовжують виявляти нових хворих на коронавірус, але їх не перевіряють на наявність штаму «Дельта».

«Інфіковані «Дельтою» вже одужали, а інші зразки ми поки що не перевіряли. Тому що якихось надзвичайних клінічних проявів ні в кого наразі не було, а просто так всіх тестувати… Щодня проводимо дослідження на covid і виявляємо людей, в яких позитивний РНК вірусу, але розуміємо, насправді, таких хворих є більше», – пояснює Наталія Тімко-Іванченко.

Епідеміологиня переконує, що інфікованих коронавірусом і, зокрема штамом «Дельта», в області є значно більше, тому закликає вакцинуватись.

Чи захищає вакцина?

Зараз covid-щеплення в Україні роблять чотирма вакцинами: AstraZeneca, Pfizer, CoronaVac та Moderna. Наразі стійкість  вакцин до «Дельта плюс» ще вивчають, але відомо, що вакцина не гарантує того, що людина не захворіє. Її мета – допомогти організму перенести захворювання без ускладнень.

Керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Тімко-Іванченко переконує, що всі наявні вакцини захищають від штаму «Дельта» і він не несе ризиків для людей, які пройшли повну вакцинацію. Щеплення не гарантує того, що людина не захворіє. Проте захистить від важкого перебігу хвороби та смерті.

За її словами, дослідження у Британії показали, що вакцини є дієвими проти дельта-штаму, однак відсоток ефективності є дещо нижчим, аніж в боротьбі з попереднім штамом, який циркулював. Двічі вакциновані люди є на понад 80% захищеними від важкого перебігу захворювання.

«Всі вакцини ефективні проти дельта-штаму, але, власне, відсоток дієвості є дещо нижчим, ніж з попереднім штамом. Але наголошу, що у вакцинованих людей є стовідсоткова гарантія, що вони залишаться живими після інфікування дельта-штамом і в них буде значно легший перебіг захворювання, аніж у невакцинованих», – підкреслює епідеміологиня.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що Pfizer, Moderna, AstraZeneca демонструють ефективність на рівні 91-95%, а дієвість вакцини CoronaVac становить 83%. Щодо штаму «Дельта» ефективність вакцин знижується на 10%.

«Декілька місяців тому з’явилося велике дослідження, яке було проведене у декількох країнах. І воно підтвердило, що дійсно вакцина CoronaVac має ефективність 83% від симптоматичного перебігу, тобто від важкого перебігу коронавірусної хвороби і 100% запобігання шпиталізації… Pfizer, Moderna, AstraZeneca демонструють ефективність десь на рівні 91-95%…. «Дельта» не включався в це дослідження. І те, що ми вже бачимо по досвіду багатьох країн, то ефективність вакцини знижується приблизно на 10% по відношенню до «Дельти», – заявив Кузін в інтер’ю для Радіо Свобода.

Які прогнози та коли чекати на новий локдаун?

Науковці вже заявили, що через «Дельту» в Україні існує загроза «вибухового» росту захворюваності на Covid-19 – подібно до того, як це спостерігалось у деяких країнах світу з поширенням у них штаму «Дельта». Новий спалах може розпочатися зі східних областей.

Раніше у МОЗ говорили про нову хвилю коронавірусу, яка розпочнеться ще до початку осені. Такий прогноз міністерство пояснювало саме активним поширенням штаму «Дельта». Згодом у МОЗ прогнозували два нові спалахи Covid на початку і наприкінці зими.

Зараз же головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що Україна може наблизитися до червоної зони епідеміологічної небезпеки в листопаді, тоді й можуть ввести локдаун.

Проте, за його словами, якщо українці будуть робити щеплення, будуть дотримуватися соціальної дистанції, локдаун можна буде відтягнути на грудень-січень, як раніше прогнозувало МОЗ, або зовсім не допустити.

Водночас у Львівській ОДА  вже заявили, що у Львівській області стрімко погіршується епідеміологічна ситуація. Відтак там вважають, що чергова хвиля Covid вже розпочалася та прогнозують, що вона може бути важчою, ніж попередні.

«Чергова хвиля вже розпочалася. Я закликаю пам’ятати, що кожна хвиля Covid, яку ми пережили, була важчою за попередню. Ми прогнозуємо, що під час цієї хвилі хворих може бути значно більше. Тому роблю акцент на вакцинації, вона нас оберігає і, в разі інфікування, запобігає важкому перебігу захворювання», – наголошує головний медик області Орест Чемерис.

За його словами, про погіршення епідситуації свідчить кількість нових випадків, окрім того збільшується кількість госпіталізацій. Ці показники найближчим часом не будуть зменшуватись, оскільки у вересні почнеться новий навчальний рік, а також люди повертаються з відпусток. Відтак зросте активність населення, кількість контактів та захворюваність.

Своєю чергою керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Тімко-Іванченко також заявила, що на початку осені люди повертаються до організованих колективів, тому на Львівщині значного росту захворюваності очікують на жовтень-листопад.

«Зараз утворюються організовані колективи, тому на жовтень-листопад очікуємо росту захворюваності», – зазначила Наталія Тімко-Іванченко.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Getty images, Reuters, ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *