ОСТАННІ НОВИНИ

Тендер на рекультивацію Грибович планують оголосити до кінця року

Олена Карп'юк

|

На початку листопада Львів чекає на фінальне рішення ЄБРР щодо тендеру на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, лише після цього його оголосить мерія. Всі роботи на полігоні планують розпочати вже з наступного року. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

 

«На початку листопада ми очікуємо фінального рішення ЄБРР щодо оголошення тендеру на рекультивацію полігону. Це буде міжнародний тендер, буде змагатись багато західних компаній. Проект готовий, розроблений, тут велика заслуга компанії «Еджіс», яка долучалась і працювала з нами. Зараз сам проект є на експертизі. Плануємо цього року почати роботу щодо тендеру, щоб мати вже перелік компаній, які потраплять в основний список (компаній-претендентів на проведення рекультивації, – ред.). Потім буде короткий лист, і з наступного року вже почнеться масова рекультивація самого полігону», – розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Водночас він наголосив, що на Грибовицькому сміттєзвалищі суттєво знизився рівень інфільтрату, а також проводяться протиаварійні роботи.

«Зараз тривають роботи підготовчі, бо важливо було укріпити дамбу, і важливо було зробити комплекс заходів, щоб зменшити кількість інфільтрату. Хто тут був раніше, може звернути увагу, що суттєво впав рівень інфільтрату, щодня значна частина інфільтрату відкачується. Але головна справа, яка має бути зроблена, – це комплексна рекультивація полігону», – запевнив мер.

Нагадаємо, 1 червня у Києві підписали угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Андрій Садовий пообіцяв, що сміттєпереробний завод зведуть через два роки, а завершать рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища – через п’ять років. Саме будівництво заводу планують розпочати ще цього року.

Як повідомляв Львівський портал, у Львівській міській раді пообіцяли до кінця цього року встановити на звалищі дві нові установки з очистки інфільтрату, потужністю по 150 кубометрів. Це буде вже третя установка очистки інфільтратів. Зараз на сміттєзвалищі є одна станція, потужністю до 250 кубометрів на добу. Однак екологи та місцеві активісти одностайно стверджують, що вона не працює.

І директор ЛКП «Збиранка» Віталій Пугач, і директор департаменту з питань поводження з відходами Львівської міської ради Сергій Сало запевняли Львівський портал, що станція очистки інфільтрату успішно працює, однак продемонструвати як це відбувається, вони відмовились.

Водночас нещодавно Віталій Пугач заявляв, що на Грибовицькому сміттєзвалищі першочергові протиаварійні роботи так і не розпочались. Проте у мерії згодом спростували цю інформацію.

Також активісти звинуватили чиновників міськради Львова у маніпуляціях із документами щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Детальніше про те ситуацію із Грибовицьким сміттєзвалищем, а також про те, що там відбувається протягом останніх двох років, читайте у матеріалі «Два роки безкарності».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *