ОСТАННІ НОВИНИ

Грибовицьке сміттєзвалище: чиновників міськради викрили на маніпуляціях із документами?

Наталя Дуляба

|

7 червня ЛКП «Збиранка» зареєструвало для оцінки впливу на довкілля у Мінприроди проект комплексної рекультивації і реконструкції Грибовицького сміттєзвалища. Хоча його досі розробляє харківська фірма «Дніпрокомунбуд» і представити планує не раніше 6 серпня. Натомість ЛКП «Збиранка» подало проект першочергових заходів на території полігону. Про це сьогодні, 26 липня, йшлося під час під час засідання у Львівському прес-клубі, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповіли у прес-клубі, у березні цього року «Гірхімпром» на замовлення ЛКП «Збиранки» розробив проект реконструкції Грибовицького полігону, але мова йде лише про першочергові заходи із попередження надзвичайних ситуацій і ліквідації негативних наслідків аварії. І саме цей проект «Збиранка» двічі зареєструвала у Міністерстві екології як комплексний проект рекультивації та реконструкції сміттєзвалища, аби отримати оцінку його впливу на довкілля.

«Що це – некомпетентність чи зумисна помилка «Збиранки»? Я мав телефонну розмову з керівником «Дніпрокомунбуду» Олександром Слободенюком, тобто з тією фірмою, яка виграла тендер і має реалізувати комплексний проект реконструкції Грибовицького сміттєзвалища. Він сказав, що цей проект буде готовий 6 серпня цього року. І коли я йому сказав, що проект із такою назвою вже в червні зареєстрували в Мінприроди, то він заявив, що не має до нього жодного стосунку», – зауважив журналіст і керівник медіапроектів «Львівського прес-клубу» Роман Шостак.

Водночас еколог Міжнародної організації «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська підтвердила, що в Мінприроди зареєстрований проект стосовно першочергових заходів на Грибовицькому звалищі під назвою «комплексний проект реконструкції». Сам проект першочергових заходів вже нібито проходить оцінку впливу на довкілля, а на полігоні вже почали роботи.

«Першочергові заходи проходять оцінку впливу на довкілля під іншою назвою, і зареєстровані на сайті Мінекології 7 червня. А ще у квітні на цю плановану діяльність було оголошено тендер на проведення самих будівельних робіт. 15 травня цей тендер на проведення конкретних робіт в межах першочергових заходів виграла київська компанія «Сучасні будівельні рішення». При цьому цей проект ніхто з громадськості не бачив, його не виносили на обговорення», – наголосила Алла Войціховська.

Такі дії чиновників Львівської міської ради вона назвала маніпуляцією задля «відмивання коштів».

«Це все є просто маніпуляцією, а головна мета – витратити кошти і нічого не зробити. Всі ці речі є матеріалами для правоохоронних органів. З такими темпами Львівської міської ради та її комунальних підприємств я не знаю, чи нам найближчі 10-20 років взагалі вдасться що-небудь зробити доброго для мешканців Малехова, Грибович, Львова, провести реконструкцію полігону чи побудувати сміттєпереробний завод», – додала Алла Войціховська.

Еколог, депутат Жовківської райради Ігор Муравський також назвав такі дії влади Львова відвертою маніпуляцією: «Зараз йде відверта маніпуляція громадською думкою, люди просто заплутуються у тій всій інформації. Львівська міська рада і ЛКП «Збиранка» одне подає, а інше робить».

Своєю чергою голова ГО «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков підкреслив, що подання до Мінекології «комплексного проекту» рекультиції Грибовицького сміттєзвалища є помилкою або свідомою дією, спрямованою для того, аби заплутати людей.

«Це – гарний спосіб освоювати кошти, а не системні рішення. Тим більше, що це вже не є першочергові заходи. Першочергові заходи могли бути після аварії. Через два роки це вже називається запланованими заходами, але вони мали би якимось чином співвідноситися із проектом рекультивації Грибович, який розробляється. Якщо проектом рекультивації це не буде передбачено, ще раз будуть додаткові заходи, щоб ліквідувати те, що зараз будуть будувати. Немає системного рішення, а є рішення з освоєння коштів. Тим більше вже передбачено, хто буде робити будівельні роботи, не отримавши позитивного рішення і дозволу», – підсумував Дмитро Скрильніков.

Зазначимо, сьогодні під час засідання у прес-клуб не прийшли директори ЛКП «Збиранка» Віталій Пугач, ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря та очільник департаменту з питань поводження з відходами міськради Львова Сергій Сало.

Детальніше дізнатися про те, що сьогодні відбувається на Грибовицькому сміттєзвалищі, можна у матеріалі Львівського порталу «Два роки безкарності».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *