ОСТАННІ НОВИНИ

Знищений музей Шухевича у Львові ознакували некоректною інформаційною таблицею

Наталя Дуляба

|

Біля знищеного російськими окупантами музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі Львівська міськрада розмістила інформаційну таблицю, у якій некоректно передано деякі факти з його життя. Про це повідомив нардеп, науковець й ексочільник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

На таблиці вказано, що в садибі, яка стала музеєм, свого часу жив Роман Шухевич зі сім’єю, однак це неправда.

«Шухевич не жив в Білогорщі зі сімʼєю, а лише з охоронцями і звʼязковими. Бо там він переховувався від чекістів. Зі сімʼєю він не жив з 1940 року, тому що присвятив своє життя боротьбі за свободу. Львівська міська рада, ганебно настільки не знати історію», – прокоментував Володимир В’ятрович.

Зі свого боку у Львівській міській раді визнали свою помилку і запевнили, що найближчим часом відкоригують напис на банері.

Додамо, що саме у садибі на Білогорщі 5 березня 1950 року Роман Шухевич прийняв останній бій, адже чекісти змогли вистежити його та оточили будинок. Намагаючись прорватися з оточення, головнокомандувач УПА вбив майора МДБ Ревенка, але сам був поранений. Щоб не здаватися живим до рук ворога, Шухевич пустив собі кулю в скроню.

Передісторія

Нагадаємо, у ніч на 1 січня російські окупанти атакували Львівщину «Шахедами». Уламки збитого дрона впали на музей-садибу Романа Шухевича, який розташований у Львові та Білогорщі. Музей вщент згорів.

Внаслідок удару у музеї знищено 16 експонатів, які входили до Музейного фонду України. Кількасот інших експонатів вдалося зберегти, адже їх вивезли ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Невдовзі після атаки Львівська міська рада заявила, що проведе Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт із відбудови знищеного на Білогорщі музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Сам конкурс оголосили 27 лютого, переможця мають обрати у травні.

6 лютого донька Романа Шухевича Марія Трильовська-Шухевич виступила на сесії Львівської облради і закликала відбудувати знищений Росією музей, не чекаючи кінця війни.

Депутати зі свого боку вирішили розробити концепцію відбудови музею Романа Шухевича, вжити заходів для його збереження і напрацювати план розвитку.

Водночас депутати Львівської міськради також виступили з закликом не відкладати відбудову музею і якнайшвидше відновити його у первинному вигляді.

Додамо, що садиба-музей Романа Шухевича на Білогорщі підпорядкована Львівському історичному музею. Його директор Роман Чмелик розповів, що вже є кілька варіантів відбудови і розвитку музею. Родина генерал-хорунжого УПА та мешканці мікрорайону виступають за те, щоб збудувати точну копію садиби.

А в перспективі, за словами Чмелика, навпроти можна спорудити сучасний музейний комплекс, проєкт якого обрати на архітектурному конкурсі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР, Володимир В’ятрович, Максим Козицький

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *