ОСТАННІ НОВИНИ

Угорщина тимчасово заблокувала кредит для України на 35 млрд євро від ЄС до виборів у США

Маркіян Рой

|

Угорщина підтвердила, що затримає план ЄС щодо кредиту на 35 мільярдів євро для України в межах зобовʼязання «Великої сімки» щодо коштів для Києва з доходів від заморожених російських активів. Про це повідомляє Euronews, передає hromadske.

Будапешт вирішив відкласти таку допомогу до того часу, поки у США не проведуть президентські вибори 5 листопада.

Сполучені Штати стурбовані довгостроковою стабільністю безпрецедентного плану, оскільки санкції ЄС щодо заморожених активів мають оновлюватись кожні шість місяців одностайно. Це означає, що будь-якої миті одна держава блоку може перешкодити продовженню, розморозити активи та зруйнувати проєкт, вказує Euronews.

Щоб заспокоїти побоювання Вашингтона, Брюссель запропонував продовжити термін поновлення заморожених активів із шести до 36 місяців.

Водночас більшість держав-членів ЄС погоджуються з необхідністю швидко рухатися з багатомільярдним кредитом. Однак для схвалення позики потрібна кваліфікована більшість, але для зміни санкцій необхідна одностайність.

«Ми вважаємо, що це питання — продовження російських санкцій — має бути вирішене після виборів у США. Це була позиція Угорщини», — заявив угорський міністр фінансів Міхай Варга після зустрічі міністрів у Люксембурзі.

За його словами, два кандидати в президенти — Камала Гарріс і Дональд Трамп — відстоюють два протилежні підходи до боротьби з війною, тому блок повинен будувати свої наступні кроки залежно від вибору американців.

Розмови щодо позики продовжаться 9 жовтня під час зустрічі послів ЄС у Брюсселі. Нині Угорщина головує в Раді ЄС, і їй доручено модерувати сесію.

Нагадаємо, йдеться про пропозицію США, яка передбачає, що G7 нададуть Україні кредит у 50 мільярдів доларів, який виплачуватимуть за рахунок прибутків, отриманих від заморожених активів Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *