ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати закликають відбудувати музей Шухевича у Львові не «після війни»

Наталя Дуляба

|

Депутати Львівської міськради виступили з закликом не відкладати відбудову музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, знищеного російською атакою, і якнайшвидше відновити його у первинному вигляді. Відповідну заяву на сесії 8 лютого озвучила Лейла Мелесова-Вальчак.

Депутатка наголосила, що музей Шухевича на Білогорщі – це не просто колишня штаб-квартира головнокомандувача УПА, а один із символів української національної пам’яті, який цілеспрямовано атакували російські окупанти.

Відтак необхідно активізувати процес відбудови садиби, адже він фактично завис, незважаючи на те, що принаймні кілька меценатів публічно заявили про свою готовність профінансувати такі роботи.

Лейла Мелесова-Вальчак нагадала, що ідею відновлення музею підтримала громадськість під час зустрічі 16 січня у Львівському історичному музеї. За виступила донька генерал-хорунжого УПА Марія Трильовська-Шухевич, дружина його вже покійного сина Юрія Шухевича Леся, голова братства ОУН-УПА Богдан Борович, дисидент Мирослав Маринович, народні й місцеві депутати.

«Наша боротьба точиться не тільки за території, а й за нашу ідентичність, культуру та національну пам’ять. Недарма Росія століттями намагалась їх стерти репресіями, а сьогодні – й ракетами… Генерал Шухевич не має могили а має місце останнього бою. Ми зобов’язані зберегти це місце для наших нащадків», – підкреслила депутатка.

Тому вона закликала почати всі процедури, необхідні для фактичного старту відбудови музею: розробити проєктно-кошторисну документацію, прийняти рішення про відновлення будинку-музею у його первісному вигляді й надати дозвіл на проведення таких робіт, визначити замовника. До цього будь-які роботи на місці зруйнованої садиби слід проводити під наглядом кваліфікованих фахівців.

Міський голова Львова Андрій Садовий, який раніше вже заявляв, що музей Романа Шухевича обов’язково відновлять, але після перемоги, зараз озвучив практичну таку ж думку.

«Ви всі прекрасно розумієте, що перш ніж відбудовувати, треба зробити проєктну документацію, що ми і зробимо на дуже високому рівні. Залучимо велике гроно архітекторів, які візьмуть участь у конкурсі й покажуть своє бачення, як це зробити якнайкраще, щоб в тому числі опрацювати й територію музейного комплексу. Музей буде відновлено, це справа честі Львівської громади. Щиро дякую всім благодійникам, які зголосилися допомогти, звичайно, ми їх будемо залучати до допомоги, але якщо зараз хтось має вільні кошти, я б рекомендував їх витратити на допомогу ЗСУ», – сказав мер.

Нагадаємо, у ніч на 1 січня російські окупанти атакували Львівщину «Шахедами». Уламки збитого дрона впали на музей-садибу Романа Шухевича, який розташований у Львові та Білогорщі. Музей вщент згорів.

Внаслідок удару у музеї знищено 16 експонатів, які входили до Музейного фонду України. Кількасот інших експонатів вдалося зберегти, адже їх вивезли ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Невдовзі після атаки Львівська міська рада заявила, що оголосить Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт із відбудови знищеного на Білогорщі музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Переможця конкурсу планують оголосили через два місяці, тобто орієнтовно у березні.

6 лютого донька Романа Шухевича Марія Трильовська-Шухевич виступила на сесії Львівської облради і закликала відбудувати знищений Росією музей, не чекаючи кінця війни.

Депутати зі свого боку вирішили розробити концепцію відбудови музею Романа Шухевича, вжити заходів для його збереження і напрацювати план розвитку.

Додамо, що садиба-музей Романа Шухевича на Білогорщі підпорядкована Львівському історичному музею. Його директор Роман Чмелик розповів, що вже є кілька варіантів відбудови і розвитку музею. Родина генерал-хорунжого УПА та мешканці мікрорайону виступають за те, щоб збудувати точну копію садиби.

А в перспективі, за словами Чмелика, навпроти можна спорудити сучасний музейний комплекс, проєкт якого обрати на архітектурному конкурсі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *