ОСТАННІ НОВИНИ

Лише в одному з львівських автобусів запровадять безготівкову оплату проїзду

Ольга Денисяка

|

З вівторка, 22 вересня, на маршруті № 3а можна буде розрахуватися за проїзд безготівково. Це єдиний автобусний маршрут міста, де запроваджують таку можливість. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради. 

 

Як повідомив начальник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів, на комунальних автобусах міста хочуть спробувати запровадити можливість безготівкої оплати за проїзд на зразок одного з сервісів, який вже діє в електротранспорті. На вихідних відповідне обладнання буде встановлено на автобусах маршруту № 3а, а з вівторка, 22 вересня, послуга стане доступна для пасажирів. 

 

Він пояснив, що пристрій для оплати буде лише поруч з водієм, враховуючи те, що в автобусах немає контролерів і контролювати оплату може лише водій транспорту. 

«Отож, щоб оплатити в такий спосіб необхідно буде зайти через передні двері, приставити свій телефон з включеним bluetooth до давача, який буде біля водія, і здійснити оплату. Оплата буде здійснюватися автоматично, і, фактично, миттєво. Про здійснення оплати будуть інформувати відповідні світловий і звуковий сигнали. Вони будуть інформувати пасажира і водія одночасно. Також, якщо оплата не пройде, це теж буде повідомлятися відповідними сигналами», – пояснив чиновник.

 

Зазначимо, що комунальне підприємство АТП №1 має близько 30 маршрутів, однак безготівкову оплату вводять лише на одному. Також влада Львова вже багато років обіцяє ввести в громадському транспорті міста електронний квиток, проте вже неодноразово відкладає запровадження цієї послуги.

Як повідомляв Львівський портал, спочатку у тестовому режимі він мав запрацювати 1 вересня 2019 року, потім міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що е-квиток введуть лише після оновлення рухомого складу транспорту, тобто орієнтовно у 2020 році.

У 2017 році е-квиток у транспорті обіцяли впровадити за 9 місяців, тобто наприкінці 2018 – початку 2019 року. Наприкінці 2018 року посадовці міськради заявляли, що якщо все ітиме за графіком, то встановлювати необхідне для е-квитка обладнання у громадському транспорті почнуть мінімум влітку 2020 року.

У листопаді 2019-го Андрій Садовий визнав, що процес введення е-квитка затягується і назвав причину цього.

Нагадаємо, компанію, яка запровадить у Львові електронний квиток, визначили ще у грудні 2019 року. У тендері переміг чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe Municipal Technologies LLC. Ці фірми запустять е-квиток майже за 11,6 млн євро.

Впровадження електронного квитка відбуватиметься поетапно, тому він запрацює не раніше ніж восени 2021 року. Е-квиток діятиме у всьому громадському транспорті Львова, однак його введення планують розпочати з трамваїв і тролейбусів, а вже після цього – у маршрутках.

За попередніми підрахунками, після введення е-квитка у Львові місячний безлімітний абонемент на проїзд коштуватиме близько 400-500 гривень. Після введення е-квитка пільгові картки будуть іменними. А загалом проїзні квитки у громадському транспорті Львова будуть короткотривалими (наприклад, на годину), довготривалими (на день, тиждень), також діятимуть картки-абонементи (на місяць, квартал, півроку, рік). Також після введення електронного квитка суттєві зміни будуть й у проїзді пільговиків. Детальніше про це читайте тут.

Спеціально під електронний квиток у Львові на вул. Горбачевського працюватиме Центр обслуговування пасажирів. Його обіцяли відкрити восени цього року. На перебудову вілли під такий центр витратять 6,4 мільйона гривень.

Все, що треба знати про е-квиток, яким чином він працюватиме у Львові, читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *