ОСТАННІ НОВИНИ

«Швидка» повинна їхати до хворого, якому потрібна госпіталізація, а не консультація, – Собко

Соломія Головіна

|

На Львівщині лікарів сімейної медицини закликали більш відповідально ставитися до своєї роботи і скеровувати пацієнтів на госпіталізацію лише тоді, коли це справді необхідно. У іншому випадку – це може призвести до колапсу в медицині області. Про це 25 серпня під час брифінгу заявив заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Я отримую десятки дзвінків про те, що сімейний лікар не працює по протоколу, що він не має можливості прибути, що сімейний лікар, не дослухавши до кінця пацієнта, рекомендує викликати карету «швидкої»… Шановні сімейні лікарі, ви зобов’язані професійно та якісно реагувати на дзвінки пацієнтів, з якими підписані декларації, консультувати їх, якщо є потреба, надати першу медичну допомогу, а не скеровувати на госпіталізацію. Якщо будемо таким чином діяти, думаю, дуже швидко може настати колапс», – наголосив посадовець.

При цьому Іван Собко зауважив, що карета «швидкої» повинна їхати до хворого, який потребує госпіталізації, а не консультації. Водночас він додав, що багато львів’ян і мешканців області при перших будь-яких симптомах і це стосується не лише коронавірусу, відразу викликають «швидку».

«Але для чого ми тоді робимо медичну реформу, для чого сімейні лікарі?!», – обурився заступник голови Львівської ОДА.

Іван Собко зазначив, що НСЗУ збирається проводити детальний аналіз роботи сімейних лікарів.

«Якщо будуть системні факти нереагування чи непрофесійного реагування первинки на роботу по COVID-19, то будуть робити відповідні висновки. Нагадую, що у таких випадках НСЗУ навіть має право розірвати угоду з таким сімейним лікарем», – резюмував він.

Як відомо, станом на ранок вівторка, 25 серпня, на Львівщині лабораторно підтвердили 13389 випадків інфікування коронавірусом. За останню добу COVID-19 виявили у ще 136 людей.

Зазначимо, Львівщина вже більше двох місяців є лідером в Україні за кількістю хворих на коронавірус. Також в області перевищений середній показник летальності від COVID-19.

Додамо, що ось уже два тижні Львівська область не лідирує за кількістю нововиявлених хворих.

Через високий рівень захворюваності у лікарнях по області є висока завантаженість ліжкомісць 53%.  Через таку заповненість нещодавно розгорнули лікарні «другої хвилі». Завдяки цьому додатково з’явиться майже 3500 ліжкомісць.

Також львівські медики почали фіксувати випадки безсимптомного перебігу двобічної пневмонії, викликаної COVID-19.

Як відомо, 31 липня державна комісія ТЕБ і НС поділила Україну на чотири зони за рівнем поширення коронавірусного захворювання: «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони.  Населені пункти Львівської області потрапили до «помаранчевої», «жовтої» та «зеленої» зон.

Власне 12 серпня Кабмін зменшив кількість показників при визначенні карантинних зон для регіонів. Два з них об’єднали в один, тому тепер загалом їх три замість чотирьох. Детальніше про це читайте тут.

20 серпня Державна комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій віднесла фактично всю Львівщину до «помаранчевої зони», лише Самбір – у «червону».

Додамо, що у Львові діє безкоштовна гаряча лінія «Стоп-коронавірус». Аби отримати безоплатну фахову консультацію медиків, потрібно зателефонувати за номером: 0 800 208 868. Гарячу лінію створили з ініціативи львів’янина Ігоря Васюника.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *