ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні ввели в обіг 10-гривневу монету

Наталя Дуляба

|

Із 3 червня Нацбанк України вводить в обіг монету номіналом 10 грн. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі НБУ.

 

Відтепер 10-гривневі монети стали дійсним платіжним засобом. Ними можна буде розплачуватися в торговельних мережах або здійснювати операції в банках.

Перший етап передбачає введення в обіг близько 5 мільйонів монет номіналом 10 гривень, розподілених між регіональними підрозділами Національного банку. Поступово вони замінять паперові 10-гривневі банкноти.

«Громадянам не потрібно спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 грн на оборотні монети цього номіналу. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і банкнотами цього номіналу. Поступово внаслідок природного зносу 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами», – йдеться в повідомленні.

Діаметр монети становить 23,5 мм, вага – 6,4 грама. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам нова 10-гривнева монета істотно відрізняється від оборотних монет номіналом 1, 2 і 5 гривень.

На одній стороні монети зображений гетьман Іван Мазепа, а на інший – номінал (10 гривень) в обрамленні давньоруського орнаменту.

В НБУ додають, що завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні врешті решт скоротиться до оптимального розміру – 12 номіналів. Загалом у ньому залишиться 6 номіналів монет (10 і 50 копійок, 1, 2, 5 і 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень).

Як писав Львівський портал, торік у жовтні Нацбанк ввів в обіг банкноту нового найвищого номіналу – 1 000 гривень. Тоді ж в Україні почали виводити з обігу монети 1, 2 та 5 копійок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *