ОСТАННІ НОВИНИ

МОЗ заявляє, що Україна входить у нову фазу боротьби з коронавірусом

Вероніка Рой

|

В Україні починається другий етап боротьби з коронавірусом. Він полягає у протистоянні COVID-19 не лише попереджувальними заходами, а й безпосередньо лікуванням хвороби. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець в інтерв’ю одному з українських телеканалів, передає пресслужба МОЗ.

 

За його словами, Україна не змогла вжити жорстких заходів, щоб не впустити вірус.

«Тому зараз, на цей момент, у нас уже є вогнища, які прийшли не з Китаю чи з Європи, а є нашими, місцевими, вогнищами. Тобто починається другий етап, і ми повинні не допустити пандемії у країні», – сказав Ілля Ємець.

Він зазначив, що зараз дуже важливо локалізувати вогнища вірусу. Хоча, як вважає Ілля Ємець, зробити це дуже складно.

«Зараз дуже важливо локалізувати вогнища вірусу, хоча зробити це дуже складно. Тому що третій етап цього невидимого ворога (коронавірусу, – ред.) – смертність. Якщо китайцям вдалося досягти показника смертності 3-4%, то Італії не вдалося, і там 8-9%. Я сьогодні зібрав спеціалістів, які будуть працювати у медичній реформі західного зразка… Ці спеціалісти можуть зробити так, що в нас смертність буде менше, ніж навіть у Китаї», – підкреслив Ілля Ємець.

Нагадаємо, в ніч на 23 березня в Україну з Китаю прибула перша партія тестів на коронавірус, засобів захисту і медобладнання. Загалом держава отримала два види тестів: для ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) та 250 тисяч тестів для експрес-діагностики. Доставити їх у кожну область обіцяють протягом 23 березня.

Офіс президента відразу уточнив, що швидкі тести першочергово скерують на потреби медиків, військовослужбовців, поліцейських, Держприкордонслужби та інших. Пресслужба також додала, що експрес-тести будуть використовувати й медики «швидких», аби перевірити хворих із підозрою на коронавірус.

Однак вранці 23 березня Міністерство охорони здоров’я подало свою думку щодо експрес-тестів, яка суперечить позиції Офісу президента. У МОЗ зазначили, що експрес-тести на коронавірус будуть проводити у разі підозри на COVID-19 тільки лікарі певних закладів охорони здоров’я. Крім цього у відомстві зазначили, що медичні працівники екстреної допомоги не будуть проводити тест на коронавірус.

Як писав Львівський портал, на Львівщині коронавірус підозрюють уже у 94 людей, 32 із них перебувають вдома на самоізоляції, решта – у лікарні. Стан усіх хворих – середньої важкості або близький до задовільного, стан лише однієї пацієнтки наближений до важкого.

Коронавірус виявили у двох людей – львів’янина, який повернувся з Німеччини. Щодо іншого хворого інформації наразі ще немає. У чотирьох осіб, які раніше звернулися за допомогою медиків, лабораторно не виявили коронавірусної інфекції.

В Україні загалом підтвердили уже 73 випадки захворювання на коронавірус, три із них – летальні. У Житомирській області померла 71-річна жінка, яка нещодавно повернулася з Польщі та протягом тижня гостювала на Львівщині. Також від COVID-19 у Чернівецькій області померла 33-річна жінка. Також від цієї недуги померла мешканка Івано-Франківська.

Хворих на коронавірус на Львівщині спершу планували лікувати в обласній клінічній лікарні, тепер до неї додались ще сім медзакладів. Із детальним переліком можна ознайомитися тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *