ОСТАННІ НОВИНИ

Інфекційна лікарня у Львові має все необхідне, але не проти допомоги волонтерів, – керівництво

Наталя Дуляба

|

Заступник директора Львівської обласної інфекційної лікарні Ігор Берник запевняє, що медзаклад має всі необхідні засоби індивідуального захисту для працівників, дезінфікуючі розчини та препарати, необхідні під час лікування хворих із підозрою на коронавірус. Втім у лікарні хочуть створити запаси усіх цих засобів, бо вже готуються приймати велику кількість пацієнтів. Також медустанова не проти допомоги волонтерів. Про це Ігор Берник розповів сьогодні, 19 березня, під час брифінгу, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Ввечері 18 березня лікар- епідеміолог обласної інфекційної лікарні Наталія Тімко на своїй сторінці у Facebook написала, що медзаклад потребує допомоги, бо бракує навіть засобів індивідувального захисту.

«У нас є потреба в одноразовій постелі, ліжках, концентраторах кисню, костюмах біозахисту, латексних рукавицях, захисних окулярах, респіраторах з НЕРА-фільтром. І дуже потрібні швидкі тести на грип та коронавірус», – зазначила вона.

Такий допис Наталії Тімко стурбував користувачів мережі, які почали його швидко поширювати, переймаючись, що обласна інфекційна лікарня не забезпечена необхідними засобами.

Втім заступник директора Львівської обласної інфекційної лікарні Ігор Берник запевняє: засобів індивідуального захисту, дезінфекторів та інших препаратів вистачає. Втім медзаклад хоче зробити запаси, аби при поступленні більшої кількості пацієнтів мати все необхідне.

«Медичні та інші працівники нашої лікарні готові до виконання завдань. Наша лікарня зараз забезпечена всіма необхідними засобами індивідуального захисту для працівників, необхідним запасом дезінфікуючих засобів, антисептиків, антибіотиків, розчинів та всього необхідного. Всі наші лікарі, медсестри, санітарки є одягнені, мають всі необхідні засоби індивідуального захисту. Щодо медикаментів, то зараз ми забезпечені на 100%. Але ми справді хочемо запастись такими речами», – розповів Ігор Берник.

Очільник департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько також підтвердив, що зараз інфекційна лікарня має все необхідне для роботи, але зауважив, що потрібно діяти на випередження.

«Мова йде про мобілізацію ресурсу. Ми розуміємо, що може бути велика кількість пацієнтів, тому максимально акумулюємо ресурси, зараз тривають заходи підготовки. Ми хочемо розуміти, куди звертатись, коли будуть пікові поступлення людей, щоб не було паніки. Просимо із розумінням ставитись до усіх дописів, які будуть з’являтися у соцмережах», – сказав Андрій Васько.

Він також додав, що не всім пацієнтам, які зараз ізольовані через підозру на коронавірус, рідні чи близькі можуть принести засоби гігієни чи якісь окремі продукти. Тому всі небайдужі можуть допомогти, просто принісши необхідні речі для пацієнтів.

«Є певні речі життєзабезпечення, які медицина надає на 100%, а є питання індивідуального догляду та якихось побутових речей. Тут не завадить допомога волонтерів, щоб, наприклад, просто поїхати чи піти в магазин і купити необхідні пацієнту речі. Це є нормальна світова практика, що волонтери допомагають медзакладам у момент критичних ситуацій», – наголосив Андрій Васько.

Нагадаємо, на Львівщині коронавірус підозрюють уже у 29 людей, троє із них перебувають вдома на самоізоляції, 26 осіб перебувають у лікарні. Важкохворих серед них немає, стан пацієнтів – або задовільний, або наближений до середньої важкості.

У чотирьох людей, які раніше звернулися за допомогою медиків, лабораторно не виявили коронавірусної інфекції.

В Україні загалом підтвердили 16 випадків захворювання на коронавірус, два із них – летальні. У Житомирській області померла 71-річна жінка, яка нещодавно повернулася з Польщі та протягом тижня гостювала на Львівщині. Також від COVID-19 у Чернівецькій області померла 33-річна жінка.

Як писав Львівський портал, наразі Львів мав лише одну упаковку Bioeasy на 25 тестів, які діагностують захворювання на 5-14 день після початку хвороби. Тепер центр легеневого здоров’я у Львові закупив п’ять упаковок тест-систем, де загалом є 125 тестів.

Втім як пояснювали у Львівській ОДА, достовірність експрес-тестів на коронавірус є низькою, тому результати пацієнтів скеровують на додаткові лабораторні дослідження в Київ. Втім навіть якщо ці результати підтвердять коронавірусну інфекцію, це жодним чином не змінює підхід до лікування хворого.

Раніше у Міністерстві охорони здоров’я обіцяли, що закуплені експрес-тести надійдуть на Львівщину до 15 березня. Втім область їх дотепер не отримала.

Ввечері 16 березня президент Володимир Зеленський заявив, що 21 березня в Україну із Китаю поставлять партію експрес-тестів, за допомогою яких можна буде перевірити мільйон людей.

Додамо, що через поширення коронавірусу в Україні запровадили карантин ще з 12 березня. Він триватиме щонайменше до 3 квітня. Згодом у ніч на 17 березня уряд ввів жорсткіші заборони по всій території держави.

У Львові теж суттєво посилили карантинні заходи. Так, міська комісія ТЕБ і НС вирішила від 16 березня призупинити роботу всіх закладів, окрім продуктових магазинів, аптек та АЗС. Також не працюватимуть і автостанції Львова. За тим, чи дотримуються підприємці заборони, будуть стежити поліцейські, які патрулюватимуть у кожному районі міста.

За порушення карантину Верховна Рада України ввела штрафи розміром від 17 000 до 170 000 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *