ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові поменшало аварійних будинків, що можуть обвалитись. Які з них ремонтуватимуть у 2019 році?

Наталя Дуляба

|

Якщо на початку січня 2018 року у Львові були 23 житлові будинки, які офіційно визнані аварійними, то станом на кінець лютого 2019 року таких будинків є 21. Водночас відремонтувати всіх їх коштом бюджету міста не вдасться, адже цьогоріч на протиаварійні роботи передбачили менше 6 мільйонів гривень. Про це йдеться у відповіді департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради на інформаційний запит Львівського порталу.

 

Цьогоріч у переліку аварійний житлових будинків немає будинків на вул. Вузькій, 1-А та на вул. Веселій, 4, адже у 2018 році їх вдалося відновити. Натомість ще 21 будинок досі має офіційний статус аварійного і може в будь-який момент обвалитись:

– вул. У. Кравченко, 9

– вул. Широка, 26

– вул. Олесницького, 1

– вул. Олесницького, 3

– вул. Олесницького, 9

– вул. Пропелерна, 75

– вул. Варшавська, 17

– вул. Личаківська, 97

– вул. Пасічна, 32-А

– вул. Світанкова, 41

– вул. Я. Купали, 5

– вул. К. Левицького, 96

– вул. Колодійська, 16

– вул. Шевська, 10 (на початку цього року міська рада його продала на аукціоні за 27 мільйонів гривень)

– вул. Шевченка, 57

– вул. Сніжна, 2

– вул. І. Франка, 12

– вул. І. Франка, 14 (флігель)

– вул. Рудненська, 6

– вул. Тісна, 9

– вул. Лемківська, 9.

«Вказані будинки визнані аварійними, що загрожують обвалом. У них зареєстровано 183 особи», – йдеться у відповіді департаменту житлового господарства та інфраструктури міськради Львова.

На відселення всіх зареєстрованих людей із вищевказаних аварійних будинків потрібно 48,7 мільйона гривень, тоді як у 2018 році на таку ж кількість людей потрібно було майже 32 мільйони гривень.

Загалом у бюджеті Львова на 2019 рік передбачено 2 мільйони гривень на протиаварійні роботи в будинках, які загрожують обвалом. Ще 2 мільйони передбачили на реконструкцію будинку на вул. Пропелерній, 75, 1,9 мільйона гривень – на реставрацію житлового будинку на вул. Сніжній, 2.

Водночас у титульному списку на 2019 рік затверджено ремонт чотирьох житлових будинків, три із яких не внесені до «офіційного списку» аварійних. Мова йде про:

  • капітальний ремонт аварійного будинку на вул. Колодійській, 16;
  • вивезення з аварійного стану квартир у будинках на вул. Палія, 11-А та на вул. Фурманській, 8;
  • капітальний ремонт аварійного флігеля на вул. Таманській, 12.

«У титульний список капітального ремонту житлових будинків, визнаних аварійними, що загрожують обвалом, першочергово включаються перехідні об’єкти, роботи на яких розпочаті в попередніх періодах, а також ті будинки, мешканці яких погоджуються на проведення ремонтних робіт», – пояснюють у департаменті житлового господарства та інфраструктури.

Нагадаємо, 14 лютого  у будинку №7 на вул. Личаківській стався масштабний обвал: у будівлі з першого по третій поверх рухнула стіна. На щастя, ця частина будинку була нежитловою.

Після цього міськрада заявила, що винним в обвалі є власник будинку, тому вимагатиме притягнення його до відповідальності. Своєю чергою власник пообіцяв відновити будівлю за півроку та за власний кошт відселити мешканців.

Також Львівський портал повідомляв, що з початку 2019 року у Львові почастішали випадки обвалу окремих елементів будинків. Після цього у міськраді Львова вирішили перевірити на аварійність фасади старовинних будівель, що розташовані в історичному ареалі міста.

Про те, що робити, коли ви постраждали через обвал шматка будинку, і що слід обов’язково зробити для того, аби притягнути до відповідальності винних у вашому травмуванні, читайте у статті «Пробачити не можна покарати. Як діяти, якщо на вас упав шматок будинку?».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *