ОСТАННІ НОВИНИ

Експерт ЮНЕСКО протягом тижня перевірятиме усі пам’ятки архітектури Львівщини

|

Сьогодні, 8 травня, заступник голови Львівської облдержадміністрації Володимир Губицький провів зустріч з експертом ЮНЕСКО – ІКОМОС Тодором Крестєвим (м.Софія, Республіка Болгарія). Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної держадміністрації.

Метою візиту Тодора Крестєва в Україну є перевірка збереження історичних пам`яток, які належать до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО, що відбувається планово кожних два роки. В рамках візиту, експерт огляне пам’ятки архітектури Львівщини, проекти щодо проведення реставраційних та відновлювальних робіт, проведе зустрічі з представниками спеціалізованих служб та ін. У понеділок, 14 травня, заплановано підведення підсумків за результатами даної перевірки.

На зустрічі також були присутні заступник начальника управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Андрій Левик та начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Присутні на зустрічі поінформували експерта ЮНЕСКО – ІКОМОС про основні функції та структуру профільних структурних підрозділів області та міста Львова, розповіли про порядок здійснення контролю за охороною та використанням об’єктів культурної спадщини, забудови історичної території та внесеної до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО; про порядок видачі необхідних дозволів, зокрема, на проведення реставраційних та інших робіт, оренду або продаж пам’ятника архітектури. Окрім цього, Андрій Левик повідомив, що на території Львівщини зареєстровано 8,5 тис. історичних пам’яток, 865 з яких національного значення. 

Володимир Губицький також зазначив, що на сьогодні підготовлено спільну пропозицію України та Польщі, щодо зарахування 16 дерев`яних церков до списку ЮНЕСКО у номінації «Дерев’яні церкви українських та польських Карпат»: вісім з них розташовані у Польщі в Підкарпатському та Малопольському воєводствах, а ще вісім в Україні в Івано-Франківській, Львівській та Закарпатській областях. Він також запросив експерта Тодора Крестєва у Національний музей ім. Андрея Шептицького у Львові відвідати виставку «Феномен дерев’яної церкви», на якій представлено опис і перелік церков, що претендують на цей особливий статус у списку спадщини ЮНЕСКО.

Довідка

У 2011 році на пам’ятки архітектури місцевого значення Львівщини з обласного бюджету було виділено та освоєно 5 млн.грн.

У 2012 році Львівська облдержадміністрація подала пропозиції до Кабінету Міністрів України та профільних міністерств, щодо виділення 80 млн.грн. на збереження об’єктів культурної спадщини Львова та області.

Фото: Львівський портал 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *