ОСТАННІ НОВИНИ

Президент ПА НАТО пояснив, чому Україну не запрошують до альянсу

Наталя Дуляба

|

В Північноатлантичному альянсі переконані, що Україна вступила на «невідворотну стежку» до членства, проте їй першочергово слід відновити суверенітет над своїми територіями. Таку думку висловив президент Парламентської асамблеї НАТО Джеррі Конноллі в інтерв’ю Радіо свобода.

«Зараз йде війна. Я думаю, що ми маємо це вирішити, ми маємо відновити суверенітет України над своїми територіями, а потім переконатися, що відкритий шлях до НАТО. Думаю, що НАТО дуже чітко вказало і уряд моєї країни, США, також чітко вказав: ми вітаємо ідею приєднання України до НАТО. Те, що ми називаємо «невідворотна стежка» до цього членства.

Я розумію певний поспіх і нетерплячість з боку українців. Але ми маємо, ясна річ, складну і трагічну ситуацію на теренах України – присутність там російських військ і російська окупація. Це має бути вирішено», – сказав він.

На уточнювальне запитання, чи має стати Україна членом НАТО у її міжнародно визнаних кордонах, Джеррі Коннолі відповів, що це є «кращим шляхом руху вперед».

«Чи це єдиний шлях? Можливо, ні. Ми не знаємо, яким буде результат цією боротьби, ми знаємо, на який результат ми сподіваємось. І саме тому НАТО й уряд США виділили великі ресурси та встановили партнерство з нашими братами й сестрами в Україні, щоб вони вистояли і відновили повний суверенітет над всією своєю територією», – зауважив президент ПА НАТО.

Коментуючи гіпотетичну можливість президента США Джо Байдена наприкінці своєї каденції таки дати Україні запрошення на вступ до НАТО, Коннолі відзначив, що зробити це без консультацій з іншими членами альянсу є неможливо.

Водночас він додав, що американський президент має «позитивне ставлення» щодо півноатлантичної інтеграції України, проте на першому місці наразі є завершення великої війни.

Передісторія

Після повномасштабного вторгнення Росії суспільна думка щодо вступу України до НАТО кардинально змінилась. Цю ідею вперше за часи української незалежності стала підтримувати абсолютна більшість громадян – 83%.

На саміті у Вашингтоні Україна хотіла отримати запрошення, проте члени Північноатлантичного альянсу заявили про її «невідворотний шлях» до членства.

У жовтні президент Володимир Зеленський презентував свій план перемоги, першим пунктом й якому є невідкладне запрошення України до НАТО. При цьому він визнає, що повноцінне членство – це питання на майбутню перспективу. До завершення всіх процедур, на які можуть іти роки, і до вступу в дію гарантій безпеки НАТО, Зеленський пропонує масштабно озброїти Україну, аби вона могла стримувати Росію.

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина стверджує, що вступ України до НАТО відбудеться у її міжнародно визнаних кордонах 1991 року. За словами посадовиці, запрошення можна отримати вже зараз, а після нього визначити всі деталі: часові межі, перелік реформ, рівень сумісності тощо.

Новопризначений генсек НАТО Марк Рютте каже, що Україна як ніколи близька до альянсу і точно буде його членом, питання полягає лише у термінах.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *