ОСТАННІ НОВИНИ

Протести у Грузії. Що відбувається

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Грузію охопили протести, що не вщухають третій день поспіль. Все почалось із спроби правлячої більшості партії «Грузинська мрія» ухвалити скандальний закон про «іноагентів». Якщо цей закон приймуть це фактично поставить хрест на євроінтеграції, що прописана в конституції Грузії, і її вступі до НАТО.

Правляча партія «Грузинська мрія» вже не перший рік агресивно бореться із опозицією, але у своїх публічних заявах зберігала прозахідну риторику. Так біло до 7 березня, коли заяви провладної партії розійшлися із діями, і вони підтримали у першому читанні скандальний законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», що покликаний поставити під контроль неурядові організації та медіа, які отримують не менше 20% свого фінансування з-за кордону. Зважаючи на особливості Грузії, під цю норму підпадають усі без винятку незалежні громадські організації та медіа.

«Згідно із законопроєктом, «іноземні агенти» мають бути включені до спеціального реєстру, щороку подавати звіти про свою діяльність та фінансові операції. Відмову від включення до реєстру або подання недостовірної інформації пропонують карати штрафами на суму від 10 до 25 тис. ларі (142-354 тис. грн). Але йдеться не лише про реєстр. Тепер від них можуть вимагати будь-яку інформацію – наприклад, про комерційні контакти, щоб тиснути на їхніх постачальників. Або про деталі проведення соціологічних опитувань та про тих, хто їх проводить – щоб таких бажаючих не було. А опитування, проведені незалежними організаціями, завжди були у Грузії важливим маркером чесності виборів», – розповів Європейській правді політолог Тенгіз Пхаладзе.

Громадський сектор вважає майбутній закон калькою з аналогічного російського закону – у РФ, що грає на руку рашистам, яким не вихідна євроінтеграція Грузії.

Після прийняття скандального закону в першому читанні Грузію охопили масові протести, а влада спробували придушити громадськість силовиками.

Реакція ЄС та США була очікувано гострою. Там відразу заявили, що цей крок суперечить щонайменше двом вимогам для отримання Тбілісі статусу кандидата у члени ЄС.

Цікаво, що голосування за законопроєкти планували на 9 березня. Аж раптом «Грузинська мрія» змінила плани і ухвалила їх вже 7 березня. Причому про це стало відомо лише по обіді, перед самим розглядом.

Такий крок мав досягти дві мети: зменшити кількість протестувальників під парламентом, а також блокувати спротив президентки Саломе Зурабішвілі, яка критикувала ці законопроєкти – 7 березня вона перебувала у Вашингтоні й тому не могла прийти на парламентське засідання.

Виступаючи на тлі Статуї Свободи, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала протестувальників та пообіцяла ветувати закон про іноагентів у разі його ухвалення.

«Цей законопроєкт, який нікому був не потрібен, який виник нізвідки, а можливо, був створений під диктовку Москви – його треба скасувати. Його не можна відправляти до Венеційської комісії, адже там чудово знають, що це за закон», – заявила вона.

Вона також нагадала, що за конституцією державні чиновники мають сприяти євроінтеграції Грузії.

«Усі, хто сьогодні підтримував цей закон, всі, хто сьогодні проголосував за нього, порушують конституцію, адже всі вони віддаляють нас від Європи», – резюмувала голова держави.

На жаль, сила вето президента у Грузії не має великої ваги, адже воно може бути подолане у парламенті звичайною більшістю, які підтримують скандальний закон.

Тим часом у правлячій партії вирішили заспокоїти ситуацію, заявивши, що збираються надіслати обидва законопроєкти на розгляд Венеційської комісії і лише потім ухвалювати в цілому. Також влада обіцяла не використовувати силу проти мітингарів, але спецпризначенці майже одразу почали затримання. За два дні протестів у Тбілісі силовики вже затримали 134 людини.

Незважаючи на обіцянки керівної партії «Грузинська мрія» про відкликання з парламенту скандального законопроєкту про «іноагентів», його опоненти мають намір знову зібратися на акцію протесту в центрі Тбілісі у четвер і мітингувати, доки Грузія не візьме «гарантований конституцією прозахідний курс».

Демонстранти вимагають ясності від влади, як саме вона планує відкликати скандальний законопроєкт, а також негайного звільнення всіх затриманих протестувальників.

«Ми не віримо російській мрії (партії влади «Грузинська мрія», – ред.) на слово, бо вони неодноразово «кидали» наше суспільство. Тому важливо робити щось, а не давати обіцянки. Це не можна вважати досягнутою перемогою, особливо на тлі того, коли десятки молодих людей заарештовані, а місцеперебування багатьох невідоме. Усі вони мають бути звільнені. Наша протестна хвиля і боротьба не припиняться, доки не буде гарантована європейська перспектива Грузії», – заявив депутат із партії опозиційного «Національного руху» Іраклія Фавленішвілі.

Також зауважимо, що глава партії влади Грузії «Грузинська мрія» Іраклі Кобахідзе на тлі проєвропейських протестів у своїй країні заявив, що війна в Україні стала наслідком Майдану.

ФОТО: AFP та Zurab Tsertsvadze, Associated Press

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *