ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ повідомила про підозру очільнику російського університету спецназу ім. путіна

Олег Дерев'янко

|

Спецслужби повідомили про підозру Байбетару Вайханову, очільнику чеченського університету спецназу ім. путіна. Він організовува підготовку бойовиків для формування так званих «кадирівських» підрозділів. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

За даними відомства, фігурант входить до найближчого оточення Кадирова, за вказівкою якого організовує підготовку бойовиків для окупаційних угруповань рф.

З початку повномасштабного вторгнення у ворожому навчальному закладі пройшли вишкіл понад 40 тис. російських кадрових військових та найманців.

Серед них – бойовики 78-го моторизованого полку спецпризначення «Північ-Ахмат» та полків «Ахматросія», «Ахмат-Чечня» 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії рф.

Усі вони беруть безпосередню участь у бойових діях проти Сил оборони України на східному та південному фронтах.

Спершу ніж потрапити на передову слухачі «університету путіна» проходять тижневу підготовку на базі навчального закладу у м. Гудермес.

За даними Офісу Генпрокурора, за дорученням голови чеченської республіки рф, з липня 2022 року підозрюваний забезпечує проведення військової, у тому числі вогневої, тактичної, медичної підготовки добровольців для формування так званих «кадирівських» підрозділів.

Після закінчення «курсів» бойовиків перекидають у найгарячіші точки фронту, де їх використовують для штурмів позицій Сил оборони.

Крім цього, під керівництвом фігуранта на базі його університету з листопада 2023 року налагоджено виробництво FPV-дронів, а також навчання пілотів БПЛА.

На підставі зібраних доказів слідчі заочно повідомили Вайханову про підозру ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (пособництво у веденні агресивної війни). Санкція статті передбачає до 15 років тюрми.

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *