ОСТАННІ НОВИНИ

Майже 5 га землі колишнього винзаводу на Погулянці віддали під забудову

Наталя ДУЛЯБА

|

Львівська міська рада віддала в оренду майже 5 га землі колишнього винзаводу на Погулянці фірмі колишнього податківця Львівщини Ореста Вітика. Тут у парковій зоні планують збудувати житло, спорткомплекс та готель. «За» відповідну ухвалу 27 грудня проголосували 47 депутатів, повідомляє Львівський портал.

Так, сесія затвердила ТзОВ «Аттельмаєр-інвест» технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки на вул. Погулянка, 26-А, надала її та ділянку на вул. Погулянка, 26 в оренду на 10 років.

Йдеться про територію колишнього винзаводу, занедбані будівлі якого продали у 2019 році за 6,1 млн грн. Цей аукціон, проведений у Дніпрі, у Львівській міськраді тоді назвали аферою.

Дотепер, як зауважив міський голова Львова Андрій Садовий, об’єкт уже встигли декілька разів перепродати. І як вказано у пояснювальній записці до проєкту ухвали, зараз всі ці будівлі належать ТзОВ «Аттельмаєр-інвест».

Актуальний стан будівель винзаводу, фото – ЛМР

Винзавод згори станом на 2019 рік:

Зараз прийнятою ухвалою мерія віддала цьому підприємству в оренду дві земельні ділянки площею 0,82 га (4610137200:04:004:0111) та 4,02 га (4610137200:05:001:0004) у парковій зоні.

Цільове призначення меншої ділянки на вул. Погулянка, 26-А – для будівництва житлового багатоквартирного будинку, більшої ділянки на вул. Погулянка, 26, яка раніше була землею промисловості, – для будівництва й обслуговування будівель громадської забудови.

Крім того, фірмі дозволили поділити меншу ділянку на дві площею 0,2944 га та 0,5350 га.

За оренду вказаних двох земельних ділянок ТзОВ «Аттельмаєр-інвест» платитиме щороку до бюджету Львова 6,97 млн грн.

Зі свого боку Львівська міськрада вже провели Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт забудови колишнього винзаводу на Погулянці. Переможцем стала компанія «Симетрія» на чолі зі львівським архітектором Миколою Рябинчуком.

Візуалізація – «Симетрія»

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів, що третину всієї території планують віддати під рекреацію й громадську функцію. Зокрема, відомий довгий корпус винзаводу біля самого парку, збираються відреконструювати й адаптувати під спортивний комплекс із басейном. Також тут зведуть апарт-готель.

«Лінію електропередач опустять під землю і на цьому місці сформують житло, яке буде примикати до існуючої житлової зони. Таким чином ми будемо мати рекреацію, громадську функцію і житлову. Водночас це перекидання лінії електропередач під землю вивільнить територію біля Центру творчості, тож в майбутньому можна буде сформувати, наприклад, урбан-парк», – прокоментував Антон Коломєйцев.

Додамо, що на одному з корпусів винзаводу розміщена стара радянська мозаїка, яку мерія Львова обіцяє зберегти з 2019 року. Вона залишається на цьому місці дотепер, незважаючи на те, що її збирались перенести до музею. За словами Антона Коломєйцева, зараз фахівці вивчають, як перенести це панно, якщо цього зробити не вдасться, то його законсервують.

Мозаїку на одній з будівель винзаводу створили у 1979 році. Авторами є художники Г. Кічула та Я. Шеремета. Фото – ЛМР

Хто стоїть за будівництвом

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Аттельмаєр-інвест» – новостворена львівська фірма, яка існує з серпня 2023 року. Основний вид її діяльності вказаний як управління майном, проте серед КВЕДів є й будівництво.

Засновниками підприємства є ТзОВ «Амадей Трейд» (50%), львів’яни Орест Вітик (25%) та Андрій Криницький (7%), мешканець Сокільників Андрій Угрин (7%), жителі Львова Ірина Вітик (5%) і Денис Данилевич (майже 5%).

Орест Вітик, як відомо, до 2019 року очолював Державну податкову службу на Львівщині, опісля чого перейшов на аналогічну посаду в Київській області. Йому також належить «Аурум Тауер» – фірма з орбіти великої будівельної компанії Auroom. Частки у ній мають й вищезгадані Андрій Криницький та Андрій Угрин.

Крім того, Андрій Криницький та Андрій Угрин фігурують у журналістському розслідуванні щодо масштабної схеми приватизації депутатами десятків гектарів комунальної землі у мікрорайоні Під Голоско. Після скандалу саме вони стали новими власниками ділянок.

Ірина Вітик є дружиною Ореста Вітика, яка також є співвласницею будівельної компанії «Аурум-Сіті» та низки житлово-будівельних кооперативів. Її фірма, ПП «Світанки» у 2020 році отримала дозвіл на будівництво житла на вул. Січинського у Львові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *