ОСТАННІ НОВИНИ

Організатори теракту в Москві намагалися здійснити «кілька спроб» нападів у Франції, – Макрон

Ольга Денисяка

|

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що терористичне угруповання ІДІЛ-К, яке взяло на себе відповідальність за теракт у Москві 22 березня, здійснило «кілька спроб завдати удару по французькій землі» за останні місяці.Про це hromadske повідомляє з посиланням на французькі ЗМІ.

За його словами, через події у Москві Франція підвищить рівень терористичної загрози в країні до максимального. Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманін також підтвердив, що угруповання «Ісламської держави Хорасан» намагалося організувати кілька атак у Франції та Німеччині, особливо наприкінці 2022 року, однак цьому вдалося запобігти.

Макрон також висловив співчуття через події у Москві та пообіцяв посилити співпрацю з рф у питаннях протидії тероризму.

 

Передісторія

Ввечері 22 березня в концертному залі Crocus City Hall у підмосковному Красногорську сталася стрілянина під час концерту гурту «Пікнік». Кількість жертв щоразу зростала, відомо про десятки загиблих і поза сотню поранених.

За даними, які публікують росЗМІ, станом на ранок 23 березня відомо про 115 загиблих, ще понад 120 людей перебувають у лікарні.

В Головному управлінні розвідки Міноборони України кажуть, що цей теракт є свідомою провокацією режиму Путіна, про яку раніше вже попереджала міжнародна спільнота.

У Білому домі заявили, що немає ознак причетності України до цього теракту. Згодом у США заявили: мають дані, які свідчать, що його влаштували представники ІДІЛ. При цьому Москву ще раніше попереджали про цю загрозу.

Також радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк публічно оголосив, що Україна не має стосунку до стрілянини, яка сталась в концертному залі у Підмосков’ї.

В українському МЗС теж категорично відкинули звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, щодо нібито причетності України до стрілянини в концертному залі «Крокус».

Тим часом заступник голови Ради безпеки РФ Дмітрій Медведєв каже, що «якщо буде встановлено, що це терористи київського режиму» причетні до стрілянини, їх треба «безжально знищити як терористів».

Більше того, російські пропагандисти показали на телеканалі НТВ діпфейк із секретарем РНБО Олексієм Даніловим, намагаючись переконати, що нібито Україна причетна до теракту.

Зранку 23 березня російські пропагандистські ЗМІ, посилаючись на ФСБ, повідомили, що Владіміру Путіну доповіли про затримання 11 осіб, які нібито брали участь у теракті в підмосковському «Крокус Сіті Хол», мали «контакти в Україні» та рухалися у бік України.

Паралельно з цим все більше російських високопосадовців й депутатів одноголосно стали пов’язувати теракт у Підмосков’ї з Україною й закликати до «належної відповіді на полі бою».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *