ОСТАННІ НОВИНИ

На відновлення ДніпроГЕС знадобляться роки, – «Укргідроенерго»

Ольга Денисяка

|

На відновлення Дніпровської гідроелектростанції, по якій 22 березня російська армія завдала ракетних ударів, знадобляться роки. Про це заявив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота, передає Еспресо.

«На жаль, усунення пошкоджень Дніпрогес – питання не дуже швидкого часу. На сьогодні ми поки що намагаємося демонтувати залишки перекриття стелі та стін машинного залу, які розбиті та нахилилися. Тому ми не можемо розібрати машзал поки не демонтуємо перекриття, а там висота понад 35 метрів, щоб потім можна було розбирати самі завали у машзалі. Разом з головою ВА Іваном Федоровим 23 березня у Запоріжжі провели нараду та попросили ДСНС надати допомогу по ліквідації перекриття. Потім ми будемо розчищати завали та дивитися, бо на сьогодні поверхневий огляд дає розуміння, що на відновлення до стану проєктного рішення потрібні роки. Ми не зможемо відновити швидко цю станцію» – сказав генеральний директор ПрАТ “Укргідроенерго”.

За його словами, шкоди завдано чималої, прилетіло понад 6 ракет по самій станції, до того ж пошкоджене автодорожнє полотно, підкранові балки, де кран підіймає затвори, аби пропускати воду.

«Думаю, протягом тижня нам вдасться розібрати ці всі завали й тоді більш детально зможемо говорити про наслідки. Але є багато попадань у самі агрегати, згоріло обладнання, тобто роботи є багато. Сьогодні оцінити у часі та фінансово ще не є можливим. Є агрегати, які потрібно повністю з нуля виготовляти, а це у часі від 18 до 24 місяців. Крім того, демонтаж та монтаж потребує певного часу. Ми розуміємо, в які рамкові часи заходимо, щоб відновити станцію. Я вже не говорю про те, що потрібно буде повністю відновити машинний зал, тобто будувати новий машзал. А ми ще подивимося, що відбувається на 4-х поверхах внизу станції, де 25-30 метрів глибини, але це вже після розбору завалів. Тоді ми зможемо дати через днів 10 приблизну оцінку вартісним показникам, що потрібно», – резюмував Ігор Сирота.

У ніч на 22 березня Росія здійснила масовану комбіновану атаку, випустивши по Україні 63 дрони та 88 ракет, в тому числі аеробалістичні «Кинджали» та балістичні «Іскандер-М».

Окупанти цілились в енергетичну інфраструктуру. За даними «Укренерго», пошкоджено десятки об’єктів енергосистеми у низці регіонів України.

Один із ударів цієї ночі прийшовся саме на ДніпроГЕС у Запоріжжі. Було два прямих влучання, загалом по об’єкту рашисти били 8 ракетамиПошкоджено обидві станції, опору, саму греблю, розбито підкранові балки.

В «Укргідроенерго» заявляли, що загрози прориву дамби немає. Втім остаточних висновків фахівці досі зробити ще не можуть.

Однак об’єм пошкоджень, за словами очільника «Укргідроенерго», є «дуже великим». Зокрема, є суттєві втрати реконструйованого й модернізованого обладнання.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *