ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий розповів, де поділась львівська бруківка

Наталя Дуляба

|

Міський голова Львова Андрій Садовий відкинув усі припущення львів’ян про ймовірну крадіжку автентичної бруківки. Він запевняє, що вона чекає «свого часу» на складах. Про це він сказав у відеозверненні 22 жовтня.

Мер розповів, що на площі Ринок вирівнюють бруківку, аби люди з інвалідністю, з обмеженими фізичними можливостями могли вільно пересуватись. Всі ці роботи здійснюють виключно за ґрантові кошти.

«Львів має бути доступним, тому що дуже багато поранених ми приймаємо щодня. Але часто в людей виникає питання: “А от десь там була бруківка, вона пропала, її вкрали”. Друзі мої, сьогодні на складах ми маємо більше 23 тисяч метрів квадратних бруківки та мозаїки. Вона лежить, чекає свого часу. Буде перемога – будем продовжувати роботи. Бажаю всім нам мудрості, а найголовніше – підтримуйте ближніх, бо в стресі інколи дійсно мозок плавиться», – сказав Андрій Садовий.

Зазначимо, наприкінці вересня міський голова Львова Андрій Садовий анонсував «велике переформатування площі Ринок». За його словами, тут неможливо пересуватись на візку чи з милицями, а в місті на лікуванні й реабілітації регулярно перебувають поранені військові. Тому у мерії назвали пріоритетом забезпечення руху маломобільних осіб та людей з обмеженими фізичними можливостями.

Згодом у міськраді вирішили демонтувати історичну бруківку довкола Ратуші, вирівняти її і застелити назад, аби таким чином зробити пересування площею Ринок комфортним. Тут влаштують пішохідні переходи та окремі доріжки з тактильним покриттям. При цьому частину доріжок замостять гладкою гранітною плиткою, але чорну історичну базальтову мозаїку залишать, але перемостять її у направляючих смугах.

Таке оновлення площі Ринок обійдеться у 6,5 млн грн. Всі ці кошти дають місту спонсори, зокрема львівський бізнес. Завершити всі роботи планують ще до кінця 2023 року.

Додамо, що чорна базальтова бруківка є своєрідною візитівкою Львова. Востаннє її видобували ще за часів Австрійської імперії у кар’єрах Альп. Тривалий час вони вже закриті, тому такого матеріалу для дорожнього покриття вже не знайти.

Скандальні історії довкола львівської бруківки

Ще наприкінці 2017 року активісти звинуватили міського голову Львова Андрія Садового та його поплічників у розкраданні старовинної бруківки. Згодом за цю справу взялась прокуратура, в мерії своєю чергою запевняли, що всю бруківку, яку демонтують у Львові під час ремонтів доріг, обов’язково обліковують і передають на зберігання.

Згодом львів’яни реєстрували петицію до міської ради з вимогою заборонити демонтаж історичної бруківки у Львові. Однак це залишилось на рівні пропозиції.

Прецедент виник також і влітку 2020 року, коли на території приватного будинку у Винниках виявили гору старовинної бруківки. Власник казав, що купив її на OLX. Справою тоді зацікавились правоохоронці.

Рік по тому у Брюховичах згорів будинок, подвір’я якого було вимощено старовинною базальтовою бруківкою. Правоохоронці мали перевірити, звідки у мешканця Брюховичів старовинна бруківка, але про результат перевірки громаду так і не повідомили.

Навесні 2023 року львів’яни помітили, що під час ремонту доріжки біля Органного залу зникла частина бруківки, хоч комунальники запевняли, що це не так. Майже всю бруківку використали повторно для замощення пішохідної зони, а залишок, 53 м кв, вивезли на зберігання на вул. Пластову. Саме тут на території очисних споруд «Львівводоканалу» зберігали всю бруківку, раніше демонтовану з вул. Бандери під час реконструкції.

Перед початком масштабної реконструкції вул. Степана Бандери восени 2020 року львів’яни вимагали зберегти тут автентичну базальтову бруківку, однак після ремонту її тут значно поменшало. Хоча у мерії запевняли, що замощення бруківкою залишиться на рівні 70-80%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: скриншоти з відеозвернення Андрія Садового

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *