ОСТАННІ НОВИНИ

На площі Ринок демонтують історичну бруківку

Наталя Дуляба

|

Довкола будівлі Ратуші на площі Ринок демонтують історичну бруківку, вирівняють її і встановлять назад. Таким чином хочуть спростити пересування для людей з інвалідністю. Відповідне рішення 17 жовтня прийняв виконавчий комітет Львівської міськради.

Наразі йдеться про забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщення Львівської міськради на площі Ринок, 1.

Як розповіла голова Галицької райадміністрації Галина Гладяк, роботи заплановані по периметру будівлі Ратуші. Тут влаштують тактильне покриття та пішохідні переходи з усіх чотирьох сторін.

«Додаткові рівні хідники влаштуємо завдяки тому, що нашу історичну бруківку ми вирівняємо і встановимо назад на місце. Старатимемося зробити це якомога делікатніше та частинами, щоб не створювати дискомфорту. Частину розберемо і її відразу будемо замощувати, так по-трошки будемо рухатись», – сказала вона.

На ці роботи грошей із міського бюджету не витрачатимуть.

В управлінні архітектури та урбаністики зазначили, що, враховуючи норми інклюзивності, доріжки будуть завширшки 1,5 – 1,8 м,  а загальна їхня площа складе 1,7 тис. кв м. Посадовці запевняють, що втручання в інфраструктуру будуть мінімальні: частину існуючої мозаїки в межах цих смуг лише замінять гладкою гранітною плиткою. А чорна історична базальтова мозаїка залишиться – її перемостять в контексті направляючих смуг.

Усі роботи виконуватимуть за кошти спонсорів. Вартість першого етапу робіт становить 3,7 млн грн, а всього проєкту – 6,5 млн грн. Оновлення площі триватиме до кінця 2023 року.

Зазначимо, наприкінці вересня міський голова Львова Андрій Садовий анонсував «велике переформатування площі Ринок». За його словами, тут неможливо пересуватись на візку чи з милицями, а в місті на лікуванні й реабілітації регулярно перебувають поранені військові.

Тому у мерії назвали пріоритетом забезпечення руху маломобільних осіб та людей з обмеженими фізичними можливостями. Ремонт площі Ринок, яка застелена бруківкою, готовий профінансувати місцевий бізнес, грошей із бюджету на це витрачати не будуть.

«На превеликий жаль, зараз такі роботи ми не можемо робити за бюджетні кошти. Ми можемо шукати хіба ґранти, позабюджетні кошти. І є люди, які готові з цим допомогти», – сказав на засіданні виконкому 17 жовтня Андрій Садовий і додав, що засновник благодійного фонду з Ісландії погодився дати Львову 100 тисяч євро ґранту на доступність.

Тим часом у Львові також визначили перші 150 закладів, де знімуть непотрібні сходи, встановлять пандуси та вирівняють покриття, аби люди з інвалідністю та маломобільні групи населення могли вільно пересуватись. Йдеться наразі про музеї, бібліотеки, магазини та заклади громадського харчування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *