ОСТАННІ НОВИНИ

Німеччина передала Україні другий зенітно-ракетний комплекс IRIS-T

Ольга Денисяка

|

Німеччина передала Україні другий з чотирьох обіцяних зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SLM, повідомляє Європейська правда.

За даними видання, передача Україні одного комплексу IRIS-T і 16 ракет відбулася кілька днів тому – приблизно 16 квітня. Перший IRIS-T був переданий Україні в жовтні минулого року.

Також повідомляється, що німецький уряд вів переговори зі Швецією про придбання колісних пускових установок для системи IRIS-T. За інформацією Spiegel, Швеція вже передала Німеччині дванадцять машин, Україні їх поки не передавали.

Наземна система протиповітряної оборони добре зарекомендувала себе взимку в районі Києва. Вона зробила важливий внесок у захист цивільної інфраструктури від атак ракетами, крилатими ракетами і безпілотниками.

Поки що неясно, коли в Україну будуть відправлені ще дві системи IRIS-T, обіцяні німецьким урядом. Вони ще не вироблені.

Система протиповітряної оборони IRIS-T SLM складається з трьох машин: пускової установки на військовій вантажівці з місцем для восьми ракет, радарної машини і командної машини.

Зенітні ракети можуть вражати цілі на висоті до 20 кілометрів і на відстані до 40 кілометрів.

Як повідомляв Львівський портал, про те, що в Україну прибула перша система ППО IRIS-T, стало відомо 12 жовтня. Вона вже пройшла бойове хрещення.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на ефективності цієї німецької системи, адже вона знищує 9 із 10 ракет, які Росія випускає по Україні.

Довідково: ІRIS-T (Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled) – інфрачервоні самонавідні ракети. Існують дві версії ракет класу «земля-повітря» для цієї системи: IRIS-T SLS ближнього радіусу дії та IRIS-T SLM середнього радіусу дії.

Випробування IRIS-T SLM було завершене у січні 2022 року. У квітні 2022 року ці ракети були поставлені, зокрема, до Єгипту. Їхня максимальна дальність стрільби становить 40 км, висота – 20 км.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *