ОСТАННІ НОВИНИ

На Грибовицькому сміттєзвалищі триває рекультивація: що вже зроблено

Юлія Осим

|

На Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова продовжується рекультивація, розпочата восени минулого року. Наразі триває технічний процес, після якого розпочнеться біологічний. Усі роботи мають завершити до середини 2022 року. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

За словами керівника ЛКП «Зелене місто» Святослава Євтушенка, вигляд сміттєзвалища порівняно з тим, яким воно було до осені минулого року, суттєво змінився. На сьогодні воно вже більше схоже на рекультивований об’єкт.

«За цей час ми можемо спостерігати, як вже змінилося звалище. Наразі ж тривають роботи з перепрофілювання і виположення куполу полігону. Зокрема, облаштовується форма куполу, аби надалі приступити до консервації звалища та дегазації. Крім того, підрядник J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP облаштовує дренажні канали для відведення стічних вод. Також тривають заходи з осушення існуючих озер-відстійників фільтрату. Передбачається, що всі ці заходи мають завершити наступного року», – зазначив Святослав Євтушенко.

Зазначимо, що усі інженери, які працюють на полігоні, є представниками Туреччини. Загалом персонал становить понад 50 осіб. Роботи на машинах виконують також українські працівники. Сума контракту з підрядником 17,8 млн грн.

Посадовець також відзначив, що рекультивації потребують усі сміттєзвалища.

«Перш за все, варто зазначити, що на всіх звалищах утворюється полігонний газ, який від 30 до 60% складається із метану – він є одним із шести найнебезпечніших газів, що знищує озоновий шар та викликає парниковий ефект. Більше того, при накопиченні газу можуть виникати локальні займання і пожежі. Це призводить до серйозних викидів діоксинів та фуранів. Тим часом при рекультивації полігонів обов’язково облаштовується система дегазації, яка дає можливість відбирати полігонний газ та унеможливлювати його потрапляння в атмосферу. Також на всіх звалищах утворюється фільтрат, і навіть якщо полігон припиняє приймати відходи на захоронення, а цю речовину не збирають та не очищають, фільтрат продовжує з’являтися ще впродовж 100-200 років, забруднюючи ґрунтові води», – додав Євтушенко.

Як пояснив керівник ЛКП «Зелене місто», упродовж трьох років на Грибовицькому сміттєзвалищі за допомогою озер-відстійників, облаштованих на ньому, відбирається фільтрат, який потрапляє на очищення. Наразі вже зібралося більше 177 тис. м3 речовини. Щоб уникнути його розповсюдження, відбувається очищення на двох станціях. Перша працює за технологією академіка В. Рогова, друга – за технологією зворотнього осмосу. За добу обидві станції очищають близько 500 м3 фільтрату.

Зазначимо, що під час технічного процесу, згідно з проєктом, підрядник J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP облаштує бічні укоси мас відходів. Це дозволить забезпечити стабільний кут нахилу, який підходить для установки технічного та остаточного шару покриття. Також має зробити остаточний купол, щоб гарантувати відсутність ставків і фільтрації дощової води. Разом із тим, встановити технічний і остаточний шар покриття на виположених схилах, щоб зменшити проникнення дощової води в масу відходів. Крім того, забезпечити відвід фільтрату в станцію очистки та правильне управління поверхневим стоком зі сміттєзвалища та його ефективне відведення від маси відходів.

Нагадаємо, з вересня 2017 року на Грибовицькому сміттєзвалищі працює станція для очистки фільтрату, яку розробив академік Володимир Рогов. Нова ж станція передбачена проектом рекультивації сміттєзвалища. Вона працює паралельно з діючою. Налаштовували обладнання спеціалісти ТОВ «НВО «Екософт» та сервісний інженер компанії ROCHEM (Гамбург).

Як відомо, Львівська міська рада отримала 35 млн євро кредиту від ЄБРР на рекультивацію Грибовицького звалища та будівництво сміттєпереробного комплексу на Пластовій.

Підготовчі роботи завершились, на місце привезли станції для очистки фільтратів, а станом на кінець січня цього року на полігоні розпочали дегазацію.

На тендер щодо рекультивації Грибовицького звалища подалися чотири компанії. Втім результатів досі немає. Для того, щоб рекультивувати полігон у Грибовичах та перетворити його на зелену зону, потрібно близько чотирьох років.

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий раніше заявляв, що рекультивацію сміттєзвалища завершать через п’ять років, тобто до кінця 2023 року. Паралельно з цим на вул. Пластовій будуватимуть сміттєпереробний завод. Дотепер його фактично так і не почали зводити, а мер також щоразу називає нову дату, коли цей комплекс почнуть будувати. Про відтермінування робіт не так давно заговорив і очільник ЛКП «Зелене місто», яке займається будівництвом комплексу на Пластовій.

Нещодавно Держекоінспекція через суд домоглася, аби ЛКП «Збиранка», яке утримує Грибовицьке сміттєзвалище, сплатило більше 2 млн грн штрафу за забруднення землі, яке зафіксували ще у 2016 році.

Наприкінці травня міськрада Львова заявляла, що успішно очищає територію Грибовицького звалища від інфільтратів, а відтак – полігон більше не забруднює навколишні землі і повітря.

Проте тоді Держекоінспекція також стверджувала протилежне: результати досліджень, проведених протягом І півріччя 2020 року, показали, що сміттєзвалище продовжує забруднювати землі. Перевищення зафіксували за такими показниками: нітрати, хлориди, марганець, свинець, залізо, нафтопродукти, кадмій, цинк.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *