ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий анонсував нову дату початку будівництва сміттєпереробного заводу

Наталя Дуляба

|

Міський голова Львова Андрій Садовий анонсував нову дату початку спорудження сміттєвого заводу на вул. Пластовій. За його словами, вже у вересні тут стартують підготовчі будівельні роботи, а сам сміттєпереробний комплекс зведуть протягом двох років, тобто орієнтовно до кінця 2021 року. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

 

«Завод, я думаю, розпочне працювати через два роки. Ми у вересні починаємо підготовчі роботи із будівництва заводу. З осені почнемо етап самого будівництва заводу. Термін будівництва – два роки. Також ми дуже оптимістичні, бо ці компанії, які зараз змагаються у ціні, – це найкращі компанії Європи», – розповів Андрій Садовий.

Водночас він вкотре поскаржився на «шалений спротив» тих львів’ян, які були проти будівництва заводу, а також на «сміттєву блокаду». При цьому мер додав, що зараз уже «ніхто не створює проблем», тож місто може рухатися вперед.

«Близько трьох років ми були під шаленим тиском, був шалений супротив. Зараз порушені кримінальні справи, які стосуються сміттєвої блокади, коли держава Україна створювала проблеми для Львова, щоб якісно ліквідовувати наслідки біди, яка була на Грибовичах і плавно впроваджувати всі етапи рекультивації. Ми йшли зі шаленим опором, але ми йшли. Весь основний, складний об’єм робіт щодо документації нами підготовлений. Зараз ми починаємо роботу, ніхто не протестує, не створює проблеми, не приїжджають не відомі особи», – зауважив Садовий.

Як повідомляв Львівський портал, раніше Андрій Садовий заявляв, що будівництво сміттєпереробного заводу планують розпочати з 2019 року. Натомість рекультивацію Грибовицького звалища завершать через п’ять років, тобто орієнтовно у 2023 році.

Влітку минулого року у Києві мерія підписала угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Зводити сміттєвий комплекс на вул. Пластовій спочатку зголосилися 12 компаній, згодом цей список зменшився вже до 5 фірм. Тендер, який оголосили влітку 2018 року, досі триває.

Нещодавно ЄБРР визначив, хто буде «сміттєвим консультантом» Львова. Ним стала литовська компанія, яка за 600 000 євро стежитиме за ходом будівництва заводу.

Нагадаємо, що громада Знесіння та Кривчиць вже неодноразово протестувала через сміттєпереробний завод. Мешканці вважають, що такий комплекс стане ще однією екологічною катастрофою. Позицію місцевих жителів підтримували деякі депутати міськради Львова, вони закликали Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13 для будівництва сміттєвого заводу. Втім мер відстоював свою позицію і запевняв, що майбутній комплекс буде екологічно чистим об’єктом.

Своєю чергою Міністерство екології та природних ресурсів України підтвердило безпечність майбутнього сміттєвого заводу. Втім Мінприроди зобов’язало ЛКП «Зелене місто» встановити додаткову систему очистки технічних і дощових стоків на території сміттєвого комплексу, аби унеможливити будь-який негативний вплив на навколишнє середовище.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *