ОСТАННІ НОВИНИ

Грибовицьке сміттєзвалище перетворять на зелену зону вже через чотири роки?

Наталя Дуляба

|

Для того, щоб повністю завершити рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, потрібно близько чотирьох років. Про це сьогодні, під час засідання у Львівському прес-клубі розповів керівник харківської компанії «Діпрокомунбуд» Олександр Слободянюк, яка і розробляє оновлений проект рекультивації звалища. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Як зазначив Олександр Слободянюк, проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, який розробляє «Діпрокомунбуд» на замовлення ЛКП «Збиранка», не є новим. Компанія лише оновлює той проект рекультивації, який ще у 2013 році розробив «Гірхімпром».

«Цей проект «Гірхімпрому» не був реалізований. А з того часу ситуація змінилася, тому ми зараз його тільки коригуємо. Коли «Гірхімпром» виконував свій проект, то полігон працював і приймав сміття, тож заплановано було його закрити і рекультивацію проводити частинами. Зараз полігон закритий цілком, тому його будуть рекультивувати повністю», – розповів Олександр Слободянюк.

За його словами, оновлений проект рекультивації сміттєзвалища у Грибовичах передбачає облаштування і терасування схилів, встановлення установки зворотного осмосу, аби всі інфільтрати, які з опадами вимиваються з тіла полігону, повертати назад. Також саме тіло полігону мають повернути у його попередні межі.

Для того, щоб рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище та перетворити його на зелену зону, потрібно близько чотирьох років.

«Рекультивація передбачає проведення будівельних робіт першої черги, які триватимуть 11 місяців, а також другої черги – 8 місяців. Але між ними має пройти ще два роки для того, щоб тіло звалища стабілізувалось», – пояснив Олександр Слободянюк.

Зазначимо, компанія «Діпрокомунбуд» також розробляла проект рекультивації харківського полігону. Рекультивовувати його розпочали у 2013 році, а станом на зараз там уже облаштована зелена зона.

«У Харкові полігон працював з 2002 року, у 2012 році його закрили. З 2013 року розпочалась його рекультивація, а сьогодні там – зелена зона. Проте варто зазначити, що на цьому полігоні дотепер проводять збір фільтрату. З кожним роком його стає все менше, але він все ще є», – додав Олександр Слободянюк.

На вирішення сміттєвої проблеми у Харкові Світовий банк надав загалом 44 млн доларів. За ці кошти мають побудувати сміттєпереробний комплекс, рекультивувати старе звалище та побудувати нове. Тендер на роботи виграла фірма з Польщі, яка зголосилася зробити все це за 28 млн євро. Решту коштів банківської позики Харків планує скерувати на природоохоронні заходи.

Нагадаємо, у міській раді раніше обіцяли, що остаточний проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища розроблять восени.

Також сьогодні стало відомо, що на Грибовицькому звалищі ще навіть не розпочати протиаварійні роботи. Втім як згодом запевнив заступник міського голови Львова з питань ЖКГ Сергій Бабак, на  полігоні зараз тривають підготовчі роботи до протиаварійних заходів.

Як повідомляв Львівський портал, 1 червня у Києві підписали угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Також Львів отримає 10 млн євро ґранту.

Міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв, що сміттєпереробний завод зведуть через два роки, а завершать рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища через п’ять років. Саме будівництво заводу планують розпочати ще цього року.

Додамо також, що Інститут «Гірхімпром» розробив проект рекультивації полігону у Грибовичах ще у 2013 році. Він пройшов експертизу, але через те, що звалище все одно використовували, а потім і через трагедію, проект так і не реалізували.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *