ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські науковці виграли ґрант на розробку вакцини від коронавірусу

Ольга Денисяка

|

Директор Інституту біології клітини НАН України Андрій Сибірний та його заступник Костянтин Дмитрук виграли ґранти на розробку нового антибіотика та вакцини від коронавірусу. Про це  Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОДА. 

 

Науковці подали свої проєкти на конкурс Національного фонду досліджень України і 8 вересня дізналися про перемогу. Костянтин Дмитрук отримає 5,1 мільйона гривень на розробку нового антибіотика.   

«В контексті боротьби із коронавірусом важливим питанням також є застосування антибіотиків, адже відомо, що при підозрі на Covid-19 призначають кілька типів антибіотиків, аби запобігти розвитку супутніх бактеріальних інфекцій. Незважаючи на успіхи у використанні антибіотиків, при їх тривалому використанні бактерії знаходять механізми захисту, набуваючи резистентності. Відбувається постійна «гонка озброєнь» між бактеріями та протимікробними препаратами, у якій люди мають бути на крок попереду. Саме тому, пошук нових антибіотиків та створення відповідних продуцентів, є одними з головних завдань сучасної молекулярної генетики, біотехнології та медицини. У розвинених країнах створення нового антибіотику коштує понад мільярд доларів, а окупність таких препаратів – кілька десятків років. Фармацевтичним компаніям не вигідно за таке братися, тут важлива підтримка держави», – зазначив заступник директора з наукової роботи Інституту біології клітини НАН України Костянтин Дмитрук. 

На розробку вакцини проти SARS-CoV-2 Андрій Сибірний отримає 10 мільйонів гривень. Сподівається, вже за пів року отримати з колегами дріжджові продуценти вірусних білків. А тоді їх випробовуватимуть на тваринах. 

«У світі вже кілька країн працюють над створенням вакцини від Covid-19. Існує так званий феномен антитілозалежного посилення інфекції, що полягає в посиленні інфекційного процесу у присутності антитіл, специфічних до білка «корони» SARS-CoV-2. Ми врахували цей досвід у своїй роботі і, для отримання антитіл, маємо намір використовувати різні частини білка «корони» для уникнення зазначеного феномену. Напрацьовувати фрагменти вірусних білків будемо на дріжджах, адже це швидше і дешевше, ніж на тваринних клітинах», – розповів директор Інституту біології клітини НАН України, доктор біологічних наук Андрій Сибірний. 

Як повідомляв Львівський портал, станом на ранок 9 вересня в Україні 143 030 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. За минулу добу зафіксовано 2 551 новий випадок коронавірусної хвороби.

Нагадаємо, Львівщина вже більше двох місяців є лідером в Україні за кількістю хворих на коронавірус. Також в області перевищений середній показник летальності від COVID-19.

Через високий рівень захворюваності у лікарнях по області є висока завантаженість ліжкомісць 53%. Із таким показником Львівщина також є першою в Україні. Через таку заповненість нещодавно розгорнули лікарні «другої хвилі». Завдяки цьому додатково з’явиться майже 3500 ліжкомісць.

Також львівські медики почали фіксувати випадки безсимптомного перебігу двобічної пневмонії, викликаної COVID-19.

3 вересня Україну знову поділили на зони карантину. Частина Львівської області, зокрема і Львів, знову віднесли до «помаранчевої зони», а іншу частину – до «жовтої зони». Детальніше про новий поділ читайте тут.

Додамо, що у Львові діє безкоштовна гаряча лінія «Стоп-коронавірус». Аби отримати безоплатну фахову консультацію медиків, потрібно зателефонувати за номером: 0 800 208 868. Гарячу лінію створили з ініціативи львів’янина Ігоря Васюника.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *