ОСТАННІ НОВИНИ

Українські прикордонники годину «перевіряли ноги» демобілізованого

Андрій Котенський

|

Київський правозахисник Олег Симороз втратив обидві ноги підірвавшись на міні та за станом здоров’я був демобілізований із лав ЗСУ, але відсутність нижніх кінцівок не стала очевидним доказом для українських прикордонників пункті пропуску «Рава-Руська», які цілу годину перевіряли медичні документи чоловіка.

За словами Олега Симороза, він пред’явив військовий квиток, де чітко зазначено, що він знятий із військового обліку, але цього виявилось замало, прикордонники зажадали медичні документи від колишнього військового.

«Проходжу кордон. Даю паспорт та військовий квиток, де вказано, що «знято з військового обліку». Пан прикордонник: а є медичні документи? Я показую на нижні кінцівки. Прикордонник: нє ну я бачу, але ж всеодно. Пішов перевіряти… Година втикання і український кордон пройдено», – повідомив Олег Симороз.

Після проходження української ділянки кордону, колишнього захисника ретельно перевіряли ще й польські прикордонники, бо у валізі чоловіка виявили військові презенти, зокрема – світильник із гільзи до гранатомета, який був упакований у коробку підривнака до снаряду 155 калібру.

14 квітня Олег Симороз вилетів до США на новітнє протезування, де йому за кошти благодійників встановлять нові сучасні електронні коліна.

«Я запротезувався в Україні за державною програмою звичайними гідравлічними колінами, на них мав непогані результати, та на них дуже важко бути активним та ходити без допоміжних засобів. Основна проблема – це моя складна ампутація. Парна висока ампутація вважається однією з найважчих в світі протезування. Та світ не стоїть на місці. Мої друзі та моя родина вже на другий день реанімації знали, що треба будуть дороговартісні електронні протези, хоча я тоді лежав та помирав, вони вірили, що я буду ходити. За це окрема подяка Юрію Левченку, який у ті важкі дні був поруч та мотивував всіх. Ну і дякую всім вам, які донатили Волонтерський центр Ua.Help мені на «народні ноги». Народні – це тому що там десятки тисяч донатів простих українців. Я це дуже ціную», – повідомив перед вильотом до США Олег Симороз.

Після протезування чоловік має плани на активну активістську роботу у Києві.

Оновлено. Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телемарафону пояснив ситуацію, що інспектор діяв у рамках встановленого порядку, тому він не розуміє таку реакцію військового, повідомив 24 канал.

«На момент початку спілкування інспектор не міг бачити, що людина має інвалідність. Надалі, звісно, інспектор звернув на це увагу. Але це не підстава того, щоб інспектор відразу відмовив у перетині кордону такій людині. Інспектор здійснив те, що від нього вимагалося і те, що він мав зробити.

Прикордонник перевірив документи за системою «Оберіг» – вони підтвердилися. Затягування процесу перевірки не було. Демченко додав, що військовий їхав у мікроавтобусі не сам. Серед пасажирів також були й інші чоловіки – необхідна була перевірка і час на внесення даних у систему. Також прикордонники перевіряли й водія як особу, внесену в систему «Шлях», – пояснив Демченко.

Проте Олег Симороз апелював Андрію Демченку, що дії прикордонника були не коректними.

«Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телемарафону відверто збрехав про мою ситуацію на кордоні. Так, видно, що він навів довідку, оперує деталями, але не договорює деякі ключові моменти. Чому ж мене обурили дії прикордонника?

Коли він підійшов, водій групи одразу повідомив, що їдуть військові на протезування, у всіх чоловіків окрім водія, який до слова перетинає кордон майже щотижня, відсутні кінцівки. У всіх окрім мене дозвіл перетину кордону від Міністерства охорони здоровʼя та військової частини. У мене ні, бо я вже звільнений зі служби і у моєму військовому квитку чітко вказано «Виключений з військового обліку за станом здоров’я за рішенням ВЛК», тобто я не є військовозобовʼязаним. А тобто я не маю жодних обмежень на виїзд закордон. Я не маю возити ніяких папірців.

Та підходить пан прикордонник, який на фото у моєму минулому дописі. Питає: «а от у вас є ще щось з документів?» Кажу: «ну всмислє? Які документи?» – показую протези, показую ноги, він це все бачить! І тут увага: «нє, ну я бачу, але ну є якісь може медичні документи?». Я вже не витримую, бо бачу, що служба у пана мед, кажу «які документи? Ось військовий квиток, де написано, що я виключений з військового обліку, у вас є система «Оберіг», там ці дані є, я там не в розшуку. Питання які?» Відповідає: «Нє, нууууу давайте тоді хоч військовий квиток. Ждіть 10 хвилин». В результаті ми стояли годину чекали, поки пан прикордонник народить…Все можна було владнати нормально якби пан прикордонник відкрив би одразу електронну систему, а головне, це було б швидше. Ось тому мені така їхня робота не ок, і такі питання, коли ти бачиш протези, теж не ок. Якось так…», – відповів Олег Симороз.

Як відомо наприкінці 2022 року нардепка «Слуг народу» Олена Шуляк зі скандалом навідалася у лікарню до київського активіста Олега Симороза, який розкритикував скандальний закон №5655 «Про містобудування». Симороз добровольцем пішов захищати Україну від російських загарбників та 21 жовтня 2022 року підірвався на міні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *