ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові показали, як на Пластовій переробляють органічні відходи на компост. Не обійшлося без протесту

Вероніка Рой

|

У п’ятницю, 26 червня, ЛКП «Зелене місто» показало, як на компостувальній станції, що на вулиці Пластовій, 13 у Львові, проводять переробку органічних відходів. На захід прийшли і мешканці Пластової та сусідніх вулиць, котрі влаштували акцію протесту через будівництво сміттєпереробного, який хочуть звести неподалік станції компостування. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Спершу представники ЛКП «Зелене місто» показали технологію, за якою відтепер компостуватимуть харчові та садові відходи у Львові. Їх львів’яни повинні відсортовувати та викидати у спеціальні коричневі контейнери, які вже розставляють на території міста.

«Мешканці, які мають бажання, можуть сортувати це сміття, окремо відбирати харчові та садові відходи та викидати їх у контейнери контейнери. Вміст цього контейнера привозять у ЛКП «Зелене місто», де ми вже робимо із відходів якісне органічне добриво. Його можна використовувати у сільському господарстві чи, наприклад, для озеленення міста Львова», – розповів директор ЛКП «Зелене місто» Святослав Євтушенко.

Тож, львів’яни зможуть відсортовувати харчові чи садові відходи та викидати їх у спеціальний контейнер. Фірма-перевізник має це сміття привезти на станцію компосту, що на території ЛКП «Зелене місто». Далі відходи завантажують у контейнер для компостування, де сміття витримується близько 70 годин при підвищеній температурі для знезараження та зменшення кількості запаху. Після цього, його розкладають у великі борти, по яких їздить спеціальна техніка, що виконує функцію зволоження та насищення кисню. Дозрівання самого компосту триває до 8 тижнів.

На цю компостувальну станцію вже потратили близько 17 млн грн. Втім наразі виконана лише перша черга, станцію планують розширювати. Планується, що тут зможуть переробляти близько 30 тисяч тонн сміття в рік. Зараз станція перероблятиме від двох до п’яти тонн в день відходів.

Разом з тим, активістка, мешканка мікрорайону «Кривчиці» Мар’яна Куц  каже, що фактично ця компостувальна станція може дублювати те, що відбуватиметься на майбутньому сміттєпереробному заводі.

«Компост, який буде на самому заводі, скоріш за все, буде неякісним, бо неможливо отримати відсортовану сировину, якщо ми веземо все в одній машині. На цій станції (на території ЛКП «Зелене місто»,  – ред.) ніби має бути краще. Єдине, що вони не знають, куди цю органіку мають збувати. Зараз говорять, що можливо ним підсипатимуть парки чи воно їхатиме на полігон з рекультивації», – зазначила вона.

Демонстрація ЛКП «Зелене місто» не обійшлася без пікету мешканців вулиці Пластової. Люди обурені будівництвом сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій, неподалік компостувальної станції. Пікетувальники проти такого будівництва, адже вважають, що він може впливати на екологічну ситуацію в районі.

«Тут вже неможливо жити. Люди з навколишніх вулиць страждають. Зростає онкологія. Скажіть будь ласка, якщо тут побудують цей завод, куди підуть ці інфільтрати? На очисні споруди, які теж не у найкращому стані? І у результаті будуть ті ж самі гудрони, що у Грибовичах. Ми вже два роки пробуємо це донести Львівській міській раді. Ми просили: поговоріть з нами», – обурюється учасниця протесту Лариса Підгірна.

Мар’яна Куц повідомила, що розмови мешканців з міськими чиновниками щодо будівництва сміттєпереробного заводу тривають вже кілька років.

«Насправді, майбутній завод не вироблятиме електроенергії чи теплової енергій. Фактично його функцією буде відсортування сміття. Те, що пропагують зараз кожному мешканцю. Такі заводи у Європі вже перестали будувати через те, що велику кількість сміття потрібно захоронювати. А у нас, як відомо, ця проблема є досить актуально. Львівське сміття постійно мандрує Україною. Тобто цей завод фактично залишає цю проблему в силі. Львів сам не має свого полігону. Львівщина до цього приймала лише 20% нашого сміття, а решта 80% – возимо на полігоні за межі області», – додала вона.

Зазначимо, пункт прийому відходів на компостування на вулиці Пластовій запрацював у січні цього року. Хоча раніше у міськраді анонсували, що компостувати органіку у Львові розпочнуть у першій половині 2019 року, згодом цей процес відтермінували до серпня 2019-го. Пізніше відкриття станції компостування «мокрих» відходів відклали на жовтень.

Львівський портал повідомляв, які харчові та садові відходи можна здавати для компостування, а які – ні?

Додамо, що у Львові будувати сміттєпереробний заводу будуть біля компотувальної станції на вулиці Плсастовій, 13. Проєкт сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13 вже пройшов комплексну державну будівельну експертизу, а також отримав висновок Мінекології, яке підтвердило безпечність майбутнього комплексу.

Ще влітку 2018 року у Києві мерія підписала угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Зводити сміттєвий комплекс на вул. Пластовій спочатку зголосилися 12 компаній, згодом цей список зменшився вже до 5 фірм. Тендер, який оголосили влітку 2018 року, досі триває.

Проти сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13 регулярно протестує громада мікрорайонів Знесіння та Кривчиці. Люди вважають, що такий комплекс стане ще однією екологічною катастрофою у їхніх районах. Востаннє акцію протесту люди влаштовували наприкінці 2019 року.

Позицію місцевих жителів підтримували деякі депутати міськради Львова, вони закликали Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13 для будівництва сміттєвого заводу. Втім мер відстоював свою позицію і запевняв, що майбутній комплекс буде екологічно чистим об’єктом.

Детальніше читайте у нашому матеріалі «Екологічне лихо чи прорив? Яким буде новий сміттепереробний завод і станція компостування у Львові».

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *