ОСТАННІ НОВИНИ

Настоятель Нотр-Даму побоюється, що конструкцію собору не вдасться повністю зберегти

Соломія Головіна

|

Собор Нотр-Дам у Парижі все ще настільки крихкий, що існує 50% ймовірність неможливості зберегти повністю його конструкцію. Про це заявив настоятель собору Патрік Шове, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на AP.

 

За його словами, реставраційні роботи після великої пожежі, ймовірно, не почнуться до 2021 року.

«Сьогодні ми можемо сказати, що є ймовірність у 50%, що собор буде збережений. Також існує вірогідність у 50% того, що риштування (встановлене до пожежі, ред.) впаде на три склепіння, оскільки, як ви бачите, будівля все ще дуже крихка», – сказав він.

Собор XII століття перебував на реконструкції, коли у квітні спалахнула пожежа, в результаті якої обвалився дах і шпиль.  Одним з найскладніших етапів роботи є вилучення 50 тисяч елементів старого риштування, встановленого у задній частині будівлі.

«Нам потрібно повністю прибрати риштування, щоб зробити будівлю безпечною, тому в 2021 році ми, ймовірно, почнемо відновлення собору», – сказав Шове.

«Після того, як риштування знімуть, нам потрібно оцінити стан собору, кількість каменів, які необхідно видалити і замінити», – додав він.

За його оцінками, буде потрібно ще три роки, щоб люди могли знову безпечно увійти в собор, але повне відновлення займе більше часу.

Президент Еммануель Макрон заявив, що хоче, аби собор був відновлений до 2024 року, коли в Парижі пройде Олімпіада, але експерти поставили під сумнів реалістичність цих термінів.

Додамо, що у Нотр-Дамі вперше з часів Великої французької революції не було різдвяної меси.

Нагадаємо, пожежа у Соборі Паризької Богоматері спалахнула ввечері 15 квітня. Пожежникам вдалося зберегти 850-річну головну кам’яну споруду готичної будівлі, включаючи дві її вежі, але шпиль і дах повністю згоріли і обвалилися.

Із палаючого Собору Паризької Богоматері вдалося врятувати частину святинь, в тому числі терновий вінець Ісуса Христа.

Упродовж доби після пожежі на реконструкцію собору зібрали 700 мільйонів доларів. Здебільшого це пожертви бізнесменів та підприємств.

Додамо, що після трагедії Львівський портал здійснив журналістську «ревізію» в найвеличніших релігійних спорудах Львова, які також є визначними пам’ятками архітектури: Архикатедральному соборі святого Юра, Храмі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла, Церкві святих Ольги та Єлизавети та Церкві Успіння Пресвятої Богородиці. Насамперед ми перевірили, чи готові храми нашого міста до екстреної надзвичайної ситуації. Детальніше читайте у матеріалі: «Евакуаційні захристя Львова».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *