ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська філармонія запрошує на закриття Міжнародного фестивалю «Контрасти»

Маркіян Рой

|

На завершення фестивалю Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» вийде на сцену під керівництвом ще одного незмінного учасника «Контрастів» – диригента Вінсента Козловського (Польща). У програмі твори польського та українських композиторів, серед них світова прем’єра, повідомляють організатори.

6 жовтня о 18:00 у Львівській філармонії одним з акцентів програми стане п’єса польського композитора Збігнєва Буярського – «Musica Domestica». Буярський розповідає, що створив твір, який би відчувався, як омріяний, далекий і, можливо, навіть неіснуючий ідеальний дім, якого кожен з нас прагне. Особливого сентименту це надає завершенню фестивалю «Контрасти» – події, яка щороку на два тижні стає омріяним домом нової музики.

Символічно у концерті пролунає і твір учениці Збігнєва Буярського, відомої львів’янки Любави Сидоренко. Для неї, попри найбурхливіші зіткнення ворожих сил, музика набуває тонких звукописних рис та глибоко метафоричних контекстів. Таким став і твір для восьми віолончелей «Octagon», що в оркестровій версії звучатиме на фестивалі вдруге з 2014 року.

Прагнення оприявнити музичне в живописі та в нотних знаках зберегти авторську рефлексію на образи фарб Мікалоюса Чюрльоніса призвело до появи твору іншого відомого композитора, киянина Олега Безбородька.

Тим часом у новоствореній музиці для клавесина й струнних молодий митець з Дніпра, переможець Другого Всеукраїнського композиторського конкурсу імені Мирослава Скорика Юрій Пікуш намагався знайти тонкі нитки взаємодії тембрів інструментів, що химерно переплітаються, блукаючи уявною планетою Terra Cla (весин) Stri (ngs). Солюватиме Анна Іванюшенко.

«Sinfonia Larga» Євгена Станковича також свого часу стала випробовуванням на міцність, адже саме Симфонії № 1 доля пророкувала стати джерелом, з якого розпочався неповторний стиль композитора, яка зібрала воєдино та стала раннім віддзеркаленням усіх констант творчості сучасного Станковича. Немов передбачаючи це, Станкович дає їй програмну назву, наголошуючи не лише на темпі, а й позначаючи величний характер – Larga, монументуючи сталість та витривалість мистецтва до викликів наступних епох.

Деталі та квитки доступні за посиланням.

Пряма трансляція: https://youtube.com/live/YV0BtSHKaP0

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіш і новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *