ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати міськради не дали грошей на виїзди львів'ян за кордон для огляду сміттєпереробних заводів

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 21 червня, під час сесії Львівської міської ради не вдалося затвердити Програму ознайомлення громади м. Львова зі сучасними європейськими технологіями у сфері поводження з ТПВ на 2018 рік. Вона передбачала б фінансування на поїздки мешканців за кордон, аби ознайомитися з роботою сучасних сміттєпереробних заводів. «За» проголосували лише 22 депутати, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як йдеться у проекті ухвали, така програма мала б дозволити належним чином інформувати львів’ян щодо діяльності міської ради у сфері поводження з твердими побутовими відходами, а також ознайомити громадськість зі сучасними європейськими технологіями у цій же сфері.

Відтак у межах реалізації програми Львівська міськрада мала б:

  • вигогтовляти інформаційні матеріалі, які містять відомості про сучасні європейські технології у сфері поводження з твердими побутовими відходами;
  • організовувати ознайомчі поїздки на сучасні європейські комплекси з перевантаження та переробки твердих побутових відходів, забезпечуючи транспортування тапроживання учасників поїздки.

«Одну таку ознайомчу поїздку ми вже провели, є позитивні результати і враження від неї, тому ми вважаємо, що потрібно продовжувати в такому ж дусі. Тому просимо затвердити цю програму, аби мати нагоду демонструвати громаді європейські сучасні заводи з переробки ТПВ. Тільки затвердивши її, ми зможемо передбачати фінансування на такі заходи», – пояснив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Реалізовувати програму мало б ЛКП «Зелене місто». Фінансуватися вона мала б за кошти, передбачені цьогоріч як внески до статутного капіталу комунального підприємства.

Зазначимо, Львівська міськрада вже возила мешканців на сміттєпереробний завод у Польщі. Однак під час обговорення питання депутати наголошували, що ці поїздки були непублічними, тож поїхати змогли лише обрані. Також вони зауважували, що Програма поводження з ТПВ у Львові виконується неналежним чином, зокрема відсутня як така кампанія щодо сортування сміття.

Відтак через брак голосів депутатський корпус не затвердив Програму ознайомлення львів’ян зі сучасними європейськими технологіями у сфері поводження з ТПВ.

Як повідомляв Львівський портал, 1 червня у Києві підписали угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв, що сміттєпереробний завод зведуть через два роки, а завершать рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища – через п’ять років. Саме будівництво заводу планують розпочати ще цього року.

Додамо також, що місцеві жителі виступили категорично проти будівництва заводу на вул. Пластовій, 13, оскільки вважають, що він стане ще однією екологічною катастрофою. Громадських слухань щодо будівництва ще не було, їх можуть провести не раніше, ніж у серпні.

Водночас позицію місцевих жителів підтримали депутати міськради Львова, вони закликали Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13 для будівництва сміттєпереробного комплексу.

Наразі розробка проекту сміттєпереробного заводу затягується. І зважаючи на те, що влітку 2019 Львівська ОДА втратить свої повноваження на вивіз сміття, а місто найімовірніше не встигне звести цей завод, Львівська міськрада планує звозити відходи на перевантажувальну станцію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *