ОСТАННІ НОВИНИ

На конкурс мікропроектів у Львівській області вже подано 69 заявок. Які райони найбільш активні

Соломія Головіна

|

Станом на сьогодні у Львівській облраді зареєстрували 69 заявок на участь у цьогорічному обласному конкурсі мікропроектів місцевого розвитку. Про це Львівському порталу у коментарі розповів начальник відділу з питань реалізації проектів місцевого розвитку, міжнародної технічної допомоги та зовнішньоекономічних зв’язків ЛОР Іван Собко.

 

За його словами, найактивнішими в подачі проектів є міста обласного значення – Дрогобич, Червоноград і Борислав. Серед районів – Сокальський, Яворівський, Бродівський, Перемишлянський.

Здебільшого ці мікропроекти подаються на оновлення у школах, садочках, народних домах, бібліотеках, музеях, тощо. Менш активно надходять заявки у сфері медицини та екології.

Як наголосив Іван Собко, загалом облрада очікує отримати близько 1,5 тис. заявок.

«Логіка конкурсу є тоді, коли перемагає кожен другий. Я припускаю, що ми зможемо підтримати орієнтовно 800 ініціатив…Очікуємо, що вже з 15 січня будемо щодня отримувати в середньому по 50 проектів. Аншлаг прогнозуємо 22 числа», – розповів начальник відділу з питань реалізації проектів місцевого розвитку, міжнародної технічної допомоги та зовнішньоекономічних зв’язків.

Він нагадав, що Конкурсна ради з питань реалізації проектів місцевого розвитку у Львівській області визначила у 2018 році такі пріоритети: школи, садочки, охорона здоров’я, культура, вуличне освітлення,  екологічні ініціативи та інші пріоритети.

«У кожному з них дозволяється подати проект, який стосується реконструкції, капремонту, будівництва об’єктів бюджетної сфери базового рівня комунальної власності та об’єктів спільної власності територіальних громад району.

Можна подавати максимум два проекти на один об’єкт. Друге, що ми дозволяємо подавати на один і той же об’єкт, – м’який компонент, так зване придбання обладнання та інвентаря в садочок, школу, лікарню», – наголосив Іван Собко.

Варто додати, що максимальна вартість проекту складає 400 тис. грн, максимальна субвенція з обласного бюджету – 200 тис. грн.

«Звісно, чим більше конкурсант залучить коштів громади та спонсорів, у нього будуть і більші шанси на перемогу. Однак залучення цього фінансування ще не означає те, що він переміг, адже має бути якісно написаний проект, чітко визначена проблематика, актуальність, мета, заходи реалізації…Обласна рада звісно підтримуватиме найкращі такі ініціативи», – каже начальник відділу з питань реалізації проектів місцевого розвитку, міжнародної технічної допомоги та зовнішньоекономічних зв’язків.

Також він розповів про найпоширеніші помилки при подачі заявок на конкурс мікропроектів:

«Торік у нас була одна форма опису заявки. Цього року ми її свідомо змінили, щоби конкурсанти не списували. Часто вони використовують минулорічну форму, ми відразу їх на цьому підловлюємо і повертаємо заявку на доопрацювання. Також буває така помилка, коли конкурсанти небюджетний внесок, тобто кошти фізичних осіб, акумулюють на один і той же рахунок разом зі спонсорськими коштами. Це заборонено, оскільки експерт має бачити, який вклад йде від людей, а який – від спонсора. Також чимало трапляється і технічних помилок. Ми це все читаємо, виявляємо і відправляємо на доопрацювання…».

Додамо, що конкурс стартував 11 грудня 2017 року, подати заявку можна буде до 2 лютого 2018 року. Як конкурс мікропроектів реалізовували торік, можна подивитися тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *