ОСТАННІ НОВИНИ

Цілком реально, що Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС вже цього року – президент

|

Президент України Віктор Янукович оцінює шанси підписати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС у 2013 році, як цілком реальні. Про це сьогодні В.Янукович заявив журналістам у Луцьку, пише Тиждень.ua

“Протягом останніх років нам вдалося досягти таких критеріїв у відносинах з ЄС, які сьогодні відповідають критеріям асоційованого членства. Це рішення будуть приймати всі 28 ( європейських – Ред.) країн. Експерти, з якими ми постійно співпрацювали, фактично дали позитивну оцінку, і у нас є можливість цього року підписати цю угоду” , – підкреслив Янукович.

На його думку, підписання Угоди про асоціацію не означає, що Київ буде протиставляти інтереси ЄС інтересам Євразійського союзу і Митного союзу.

“Нам у жодному разі не слід цього робити. Це не в наших інтересах. Тобто, вибудовуючи наші відносини з Митним союзом, ми завжди повинні пам`ятати, що за нашими відносинами стоять інтереси наших галузей, підприємств, наших людей і нашої економіки. І це має спонукати до пошуку моделі співпраці”, – підкреслив Янукович.

Він також вважає, що за останні роки “ми займалися цим питанням, і багато чого нам вдалося досягти”.

“Дуже важливо, щоб було розуміння, що нам робити далі. А далі нам абсолютно зрозуміло, що робити: країни Митного союзу за час інтеграції прийняли понад 200 різних положень, а ми в цьому участіне брали. 2011 року я запропонував нашим партнерам підписати угоду про співпрацю у форматі “3 +1″, і Україна почне процес приєднання до положень Митного союзу. Ці положення слід пропустити через всі внутрішньодержавні процедури, які закінчуються ратифікацією Верховною Радою. Цей процес повинен відповідати нашим національним інтересам, і не повинен порушувати наші міжнародні зобов`язання”, – зазначив він.

“Ми підписали меморандум в Мінську після рішення вищої ради Митного союзу, тому у нас є формат відносин з Митним союзом, і в цьому форматі та на таких умовах ми будемо вибудовувати наші відносини” , – підкреслив Янукович.

Як повідомлялось, у Freedom House вважають, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС перебуває під загрозою через відсутність політичної волі в української влади виконати критерії, визначені Радою ЄС як необхідні для підписання цього документу.

Посол ЄС Ян Томбінькі вважає, що наразі Україна зараз стоїть перед вибором – піти або європейським напрямом, або залишитися у сірій зоні небезпеки між Європою та Росією.

Нагадаємо, в інтерв`ю українським телеканалам президент Віктор Янукович заявив про обов`язкове проведення всеукраїнського референдуму в разі прийняття рішення про вступ до Європейського чи Митного союзу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *